Niet te geloven! – Dagboek voor kinderen over God en wetenschap

by | feb 18, 2020 | Onderwijs, Recensie

“Een sterrenstelsel is een reusachtige verzameling sterren, stof en gas die door de zwaartekracht bij elkaar wordt gehouden. De zon, de aarde en alle andere planeten in ons zonnestelsel vormen slechts een heel klein stukje van ons sterrenstelsel, dat de Melkweg heet. De Melkweg is zo groot dat wetenschappers denken dat er tussen de honderd en vierhonderd miljard sterren zijn! Ze weten niet precies hoeveel, omdat er simpelweg te veel sterren zijn om te kunnen tellen. Maar in de Bijbel staat dat God alle sterren stuk voor stuk geteld heeft. En Hij roept ze allemaal bij hun naam.”

Niet te geloven!

Louie Giglio heeft een boekje geschreven met 100 dagboekstukjes voor kinderen over God en wetenschap. Het is heel geschikt voor de naar informatiesnakkende bovenbouwers van de basisschool. De intentie van dit boekje is kinderen te leren hoe bijzonder, hoe onvoorstelbaar creatief en oneindig groot God is. Maar ook hoe dichtbij Hij is. Hij kent al je gedachten, zelfs nog voordat jij ze gedacht hebt. In de Bijbel (Romeinen 1:20) staat dat je aan de schepping kunt zien hoe machtig God is.

Er staan 100 voorbeelden uit de schepping in het boek. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën; de ruimte, de aarde, de dieren en ons lichaam. Zo komt er bijvoorbeeld informatie langs over stilte, grote vuurballen, de oerknal, licht, schaduw, sterren en Saturnus, en heeft hij het onder anderen over de diepte van de zee, aardbevingen, water, rotsen, de jaks, vergif, het zeepaardje en de blobvis. En wat valt er ook met verbazing te kijken naar ons lichaam; oren, ogen, haren, familie, huilen, je hart.

Elk dagboekstukje bestaat uit twee bladzijden met een Bijbeltekst, informatie, een geestelijke les, een “niet te geloven”-weetje en een gebed. Voeg er een proefje, een lied en een werkje aan toe en je hebt een hele les die je kan gebruiken op de zondagschool, bijbelclub, op school en in het gezin!

Het is helder geschreven. Knap hoe Louie Giglio moeilijke materie zo duidelijk kan uitleggen. Maar het allermooiste vind ik toch dat hij bij elke wetenschappelijke informatie een bruggetje maakt naar een geestelijke les. Zo worden de ruimte, de aarde, de dieren en ons lichaam illustraties van hoe machtig God is en hoe je voor Hem kan leven.

“God is groter dan alles wat we ooit hebben gezien of ons kunnen inbeelden. Hij is enorm groot, en Zijn heelal is gigantisch! Maar weet je wat nóg geweldiger is? Dat dezelfde God die de naam van de sterren kent ook jouw naam weet. Je kunt je klein voelen als je omhoog kijkt naar de sterrenhemel – een piepklein vlekje in die oneindige ruimte – maar jij bent belangrijk voor God.”

Ik raad dit boek dan ook van harte aan. De kinderen zullen na het lezen van dit boekje veel nieuwe dingen hebben geleerd, maar bovenal God beter hebben leren kennen! Eigenlijk is dit boek stiekem ook voor de ouders, want hoe geweldig is het om te kijken naar Gods schepping en daardoor te zien hoe machtig Hij is.

Dit boek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!