Nieuwe genen ontdekt die hersenstructuur bepalen

by | jan 2, 2019 | Neurowetenschappen

Wetenschappers hebben vijf nieuwe genen ontdekt die van invloed zijn op de anatomie van het brein. “Dit geeft ons belangrijke nieuwe inzichten in de oorzaken van individuele verschillen in hersenontwikkeling. Ons genoom speelt daarin een zeer prominente rol.”

Onderzoek naar genetische informatie – uitgevoerd door bijna 300 wetenschappers verbonden aan 193 instituten wereldwijd – leidde onlangs tot de ontdekking van nieuwe genen. Er zijn hersenscans gemaakt van meer dan 30.000 personen. Een van de onderzoekers die hieraan meewerkte is Dennis van ’t Ent, verbonden aan het Nederlands Tweelingen Register (NTR) in Amsterdam. Volgens hem zijn de ontdekte genetische varianten van invloed op het volume van dieper gelegen gebieden in het brein, de zogenaamde subcorticale structuren. “Die hersenstructuren zijn betrokken bij leren en geheugen, bewegingscontrole en motivatie.”

De onderzoeksresultaten bevestigen (en bouwen voort op) eerdere studies van het NTR. Daarin toonde men aan dat de hersenstructuur door erfelijke aanleg wordt beïnvloed. Het nieuwe onderzoek brengt de wetenschap een stuk verder. Men kan nu meer leren over de biologische processen die ten grondslag liggen aan abnormale ontwikkeling van hersengebieden, wat tot allerlei neuropsychiatrische aandoeningen leidt.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!