Nieuwe hypothese: sommige medicijnen vergroten kans op dodelijke corona-ontsteking

by | mrt 30, 2020 | Medische wetenschappen, Onderwijs

Bepaalde medicijnen verhogen het risico op een fatale COVID-19-ontsteking in de longen. Dat vermoeden Griekse en Zwitserse wetenschappers. Naast bloeddrukverlagers en middelen tegen diabetes noemen ze de bekende pijnstiller ibuprofen. Ze beschreven hun hypothese (want dat is het!) vorige week woensdag in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

Voor de onderbouwing van hun hypothese hielden de onderzoekers drie studies tegen het licht. Daarin zijn patiënten onderzocht die in het ziekenhuis lagen voor een COVID-19-besmetting en die daarnaast ook nog een andere aandoening hadden, zoals diabetes, hoge bloeddruk of een hartziekte. Het viel de wetenschappers op dat veel van die patiënten reeds voor die andere aandoening ACE-remmers slikten. Dat zijn medicijnen met het zogenaamde ‘angiotensine converting enzyme’, het enzym dat angiotensine I omzet in angiotensine II. Deze middelen worden vaak voorgeschreven aan mensen met een hoge bloeddruk, hartfalen en diabetes.

Van andere coronavirussen (SARS-CoV en SARS-CoV-2) is bekend dat ze zich via een angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2) aan hun doelcellen binden. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de longen, darmen, nieren en bloedvaten. Door de behandeling met ACE-remmers en andere middelen, zoals ARB’s, komen er aanzienlijk meer ACE2-enzymen in het lichaam. Dat is bijvoorbeeld het geval bij patiënten met diabetes type 1 of 2 of een hoge bloeddruk.

De onderzoekers wijzen er in hun publicatie op dat ACE2-enzymen ook kunnen toenemen door het slikken van een pijnstiller als ibuprofen. Dit zou de vorming van een ernstige COVID-19-ontsteking kunnen vergemakkelijken. Ze stellen dat patiënten met hartziektes, hoge bloeddruk of diabetes, die worden behandeld met ACE2-verhogende geneesmiddelen, daarom een hoger risico lopen op een dodelijke COVID-19-infectie en daarom goed in de gaten moeten worden gehouden. Ook adviseren ze om bij hogebloeddrukklachten zogenaamde calciumkanaalblokkers te gebruiken, want voor die medicijnen zijn geen aanwijzingen dat ze ACE2-verhogend werken.

Let wel, de onderzoeken hiernaar zijn nog volop aan de gang. Huisartsen en internisten zullen die ongetwijfeld nauwlettend volgen. Wie zelf deze medicijnen slikt, kan het beste met hen overleggen of er reden is om met het middel te stoppen of eventueel op een ander medicijn over te stappen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!