Nieuwe prehistorische hagedis gevonden in dinomaag

by | apr 22, 2024 | Dinosauriërs, Paleontologie

Hap, slik… niet weg

Microraptor eet hagedisWetenschappers treffen nieuwe fossiele diersoorten soms op de vreemdste plaatsen aan. Bijvoorbeeld in de maag van een dino.

Chinese paleontologen hebben een nieuwe hagedissensoort ontdekt: Indrasaurus wangi – vernoemd naar de Indiase afgod Indra, die door een draak werd opgegeten. Het is niet moeilijk te raden waarom ontdekker Wang Yuan hem zo heeft genoemd. Deze hagedis was namelijk het laatste maaltje van een Microraptor zhaoianus, een kleine dinosoort waarvan onderzoekers denken dat hij een verenkleed had.

Microraptor fossiel hagedis in maag

Daar is het hapje…

Het fossiel van Indrasaurus is goed bewaard gebleven. Het heeft er dan ook alles van weg dat de Microraptor de hagedis in z’n geheel opslokte, met de kop als eerste. En niet lang daarna legde de Microraptor zelf het loodje. Dit is niet de eerste Microraptor die met maaginhoud intact is gevonden. Er zijn ook nog drie andere exemplaren bekend. Dit soort fossielen vertellen je twee belangrijke dingen. Ten eerste onthullen ze feiten over hoe de Microraptor leefde. Ten tweede tonen ze aan dat deze fossielen razendsnel bedekt zijn met aardlagen, wat goed past binnen een zondvloedcontext.

Meer weten over de hagedis?

Bronvermelding
Weet 59    Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine nummer 59, oktober 2019. De betreffende Weet is te koop via de Logos Webshop. Wil je vaker Weet Magazine lezen? Dan kun je ook abonnee worden via de website van Weet Magazine. Logos Instituut beveelt het Weet Magazine van harte aan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!