Nieuwe stap richting ‘missing link’?

by | feb 25, 2020 | Antropologie, Onderwijs, Paleontologie

In november 2019 konden we in een artikel op ‘VRTNWS‘ lezen dat er een nieuwe vondst gedaan werd in het ‘evolutieverhaal’ van de mens, die ons een stap dichter zou brengen bij de fameuze ‘missing link‘. Een aantal jaar geleden werden namelijk in Duitsland enkele fossielen van een aap opgegraven in een kleiput. De fossielen werden gedateerd op maar liefst 11,6 miljoen jaar (terwijl Australopithecus, die in Afrika werd gevonden op ca 3 à 4 miljoen jaar wordt gedateerd). De aap kreeg de naam ‘Danuvius guggenmosi’ en zou eruit gezien hebben zoals op de tekening hierboven rechts.

Er werden eigenlijk delen van 4 individuen opgegraven, en het ‘skelet’ van het mannetje dat werd gevonden, was het best bewaard gebleven:

De fossielen werden gedateerd op maar liefst 11,6 miljoen jaar, en volgens de wetenschappers vertonen ze “opvallende gelijkenissen” met moderne menselijke botten. De aap zou een aangepaste lichaamsbouw hebben gehad waarmee hij zowel rechtop kon lopen, als kon klimmen in de bomen met zijn vier ledematen.

Volgens de wetenschappers lijkt hun onderzoek erop te wijzen dat de gave om op twee benen te lopen, evolueerde uit aapachtigen die in bomen leefden. En bovendien al veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen, bijna 12 miljoen jaar in plaats van 6 miljoen jaar geleden. “De bevindingen roepen fundamentele vragen op over ons eerdere begrip van de evolutie van de mensapen en de mens”, zegt professor Madelaine Böhme van de Universiteit van Tübingen, die het onderzoek leidde.

Dat ze denken dat de mens uit een aap die in de bomen leefde is geëvolueerd is geen nieuws, dat dacht men al ten tijde van Darwin. Hun verhaal rammelt dus inderdaad langs alle kanten. Vervolgens geven ze toe dat de aap toch heel erg op een hedendaagse bonobo moet geleken hebben:

Hij zou naar schatting 1 meter groot geweest zijn en ongeveer 31 kilogram gewogen hebben. Zijn skelet lijkt op dat van hedendaagse bonobo’s. Omdat de botten van zijn ledematen, wervels, vinger en tenen zo goed bewaard gebleven zijn, konden de wetenschappers makkelijk achterhalen hoe het dier zich voortbewoog. Ze concludeerden dat hij met zijn armen aan takken kon hangen, maar ook dat hij zijn benen kon strekken om rechtop te lopen.

Dit is het ‘gereconstrueerde skelet’ van Danuvius (het witte materiaal is erbij ‘gefantaseerd’, het zwart is het origineel):

Net als mensen had Danuvius guggenmosi een s-vormige wervelkolom om zijn lichaam rechtop te houden terwijl hij stond. En dan deden ze ook nog deze verbazingwekkende ontdekking: In tegenstelling tot mensen had hij een krachtige en soepele grote teen die het mogelijk had gemaakt om takken met zijn voet te grijpen en veilig door de boomtoppen te lopen. “Danuvius guggenmosi combineert de tweevoetigheid van mensen, gestuurd vanuit de achterste ledematen, met de klimcapaciteiten van apen, gestuurd door de vier ledematen”, legt professor David Begun van de universiteit van Toronto uit. Wat een vondst zeg! Hebben die wetenschappers dan nog nooit naar hedendaagse levende apen gekeken? De voet van een chimpansee:

Chimpansee die rechtop loopt:

Bonobo die rechtop loopt:

Zijn deze rechtop lopende apen dan een bewijs voor de evolutie van de mens? Is die nieuwe vondst die ze gedaan hebben überhaupt een bewijs? Neen. Ze hebben gewoon een aap gevonden, en zoals ze zelf zeggen: sterk gelijkend op een bonobo.

Bewijs voor evolutie = 0

Weeral een slag in het water! Wat jammer voor die ‘wetenschappers’ die hun tijd verspillen met het ijdel zoeken naar onze “voorouder.”

Met dank aan Michaël Dekee die dit eerder op zijn website evolutietheorie-ontkracht.com plaatste. Zie hier zijn website.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!