Noachs drukke dierenboot

by | mrt 11, 2019 | Recensie

De ark van Noach spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Het peuterboekje Noachs drukke dierenboot speelt daar handig op in. Terwijl de ouder of verzorger het boekje voorleest, kan de peuter (of beter gezegd: de dreumes) voelen aan allerlei dieren die twee aan twee naar de ark gebracht zijn. Nuttig dat het jonge kind tegelijkertijd ook nog iets van de Bijbel hoort.

Noachs drukke dierenboot. Een veelkleurig voelboek.

Het ‘veelkleurige voelboekje’ verscheen bij Uitgeverij Benjamin (een onderdeel van de Uitgeversgroep Jongbloed) te Heerenveen. Dit boekje is een vertaling van Noah’s Noisy Zoo. Het is mijns inziens goed dat onze jonge kinderen al vroeg met dit onderwerp in aanraking komen. De belangrijke en indrukwekkende geschiedenis van Noach beklijft dan sneller. De auteur van het boekje (mogelijk Stuart Lynch) gaat uit van de Bijbelse notie (in het geval van de onreine dieren) dat de dieren twee aan twee naar de ark gebracht zijn. Zo worden apen, uilen, slangen, beren, bijen, vogels, krokodillen, kikkers, muggen, muizen en brullende leeuwen twee aan twee afgebeeld. Het is goed dat de auteur deze Bijbelse notie serieus heeft genomen. Het dikke karton en de mogelijkheid om te voelen aan de dieren maakt het aantrekkelijk voor de dreumes.

Kanttekening

Zelf zou ik de ark van Noach geen ‘dierenboot’ noemen. Strikt genomen was de ark geen boot om van a naar b te gaan, maar een drijvende kist (al dan niet in de vorm van een boot). Ook wil ik wijzen op het getekende ‘badkuipmodel’ van de ark. Hierbij kijken giraffen over de dekrand, lopen olifanten vrolijk op het dek rond en zitten de uilen op het dak. Op de dekrand blijft een appel zelfs stilliggen. Zo’n rustig dobberende ark zou alleen in sprookjesboeken voor kunnen komen. De Bijbelse geschiedenis geeft een heel ander beeld. Verder heb ik mij afgevraagd of bijen en muggen ook twee aan twee de ark in gingen. Dat zijn immers geen door de neus ademende landdieren of vogels. Als laatste lijkt het mij onwaarschijnlijk dat Noach modern uitziende honden heeft meegebracht in de ark. Voor zover we nu weten is de gedomesticeerde (tot huisdier gemaakte) wolf er pas sinds de ijstijd. Voor de meeste creationisten is de ijstijd een periode na de wereldwijde vloed. Dit is allemaal volwassen taal en de dreumes zal er niet over vallen. Toch is het goed om erover na te denken of je als opvoeder jouw kind deze denkbeelden wilt meegeven. Persoonlijk zou ik dit boek niet aanraden.

Deze bespreking is onderdeel van de projecten ‘De basisschool op weg naar 2020’ en ‘De basisschool ná 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!