Nog meer neutraal dinomateriaal bij de Action (en bij Internet-Toys)

by | sep 2, 2020 | Dinosauriërs, Onderwijs, Paleontologie

Dinosauriërs stelen kinderharten (vooral de jongens). Al vroeg willen ze met deze bijzondere beesten spelen. Vaak kennen ze ook al vroeg moeilijke namen zoals ‘Stegosaurus’ en ‘Triceratops’. Christenen hoeven deze dinosauriërs niet weg te houden bij de kinderen. Dinosauriërs zijn namelijk los te zien van miljoenen jaren. Het is mooi dat er creationistisch (of neutraal) dinomateriaal bestaat. De vorige keer schreven we al over neutraal dinomateriaal bij de Action1, maar er is meer.

De Action, van oorsprong een Nederlands warenhuisketen, heeft nog meer neutraal dinomateriaal in haar schappen liggen. De auteur was daar enkele weken geleden en nam een zak met dinosauriërs mee. In de zak zien we vijf dinosauriërs: de Triceratops, Stegosaurus, Tyrannosaurus, Apatosaurus en de Pachycephalosaurus. De Triceratops heeft drie hoornen, twee aan zijn kopschild en één op zijn neus. De Stegosaurus heeft een soort bladen op zijn rug en stekels aan zijn staart. De Tyrannosaurus heeft scherpe tanden in zijn bek en kleine pootjes aan de voorkant. De Apatosaurus had een lange nek. De Pachycephalosaurus had een stevige schedel, waarvan door sommige wetenschappers wordt gedacht dat dit door mannetjes werd gebruikt in het gevecht rond de vrouwtjes. Mooi dat Toi-Toys de bekendste dinosauriërs heeft gebundeld in een zakje.

De dinosauriërs worden niet beschreven. De enige tekst die op de karton aan het bovenkant van het zakje te lezen is bevat een waarschuwing dat dit materiaal niet te gebruiken is door kinderen onder de drie jaar. Dit neutrale speelgoed maakt dat kinderen van creationistische ouders die met een gerust hart aan hun kinderen kunnen geven. Wel moet erop gelet worden dat de onderlinge verhoudingen tussen de dino’s niet gelijk zijn. De Tyrannosaurus en de Pachycephalosaurus zijn naar verhouding (veel) te groot. De Apatosaurus is echter weer veel te klein. Jonge kinderen zal dat waarschijnlijk niet uitmaken, maar ze vormen zo wel een verkeerd beeld van de grootte van de dino’s. Afgezien van dit laatste punt is het goed om uw kinderen dit materiaal aan te bieden. De prijs is ook kindvriendelijk, als ze niet meer bij de Action te koop zijn kunt u naar Internet-Toys gaan en daar een zak kopen voor 5,95 euro.2 Op de website van deze internetwinkel (zie voetnoot 2) wordt zelfs aangegeven dat deze dino’s uit de middeleeuwen komen.3 Een Stegosaurus uit de middeleeuwen, waarom niet?

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/action-verkoopt-neutraal-dinomateriaal-zonder-miljoenen-jaren/.
  2. https://www.internet-toys.com/324317-toi-toys-speelset-dinosaurussen-5-delig/.
  3. De eigenaar van deze website zal nu wel verontwaardigde reacties van naturalisten over zich heen krijgen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!