Oerkreeftjes in de IJssel

by | aug 16, 2019 | Biologie

In de IJsselvallei zijn, na jaren zoeken, eindelijk zogenaamde oerkreeftjes gevonden. De kreeftjes die ze hebben aantroffen zijn het humus-kieuwpootkreeftje (Lepidurus apus) en het oranje-blauw zwemmend geraamte (Eubranchipus grubii).

Deze twee kreeftjes zijn erg zeldzaam in Nederland. Ze worden vooral gevonden in tijdelijke poelen, bijvoorbeeld in rotsachtige gebieden, karrensporen, heldere poelen of uiterwaarden. Erg bijzonder dus dat ze nu ook in Nederland aanwezig zijn, aangezien de geschikte omstandigheden hier veel moeilijker te vinden zijn. Deze diertjes kunnen droge periodes overleven, doordat ze eitjes leggen die heel lang kunnen overleven in een droge omgeving. Daarom leven ze het liefst in tijdelijk water, de eitjes komen pas uit als ze zich weer in water bevinden. Er zijn gevallen bekend dat een eitjes 28 jaar lang overleefde!

De twee kreeftjes komen uit twee verschillende families. Het oranje-blauw zwemmend geraamte is een pekelkreeftje en is familie van de pekelkreeftjes die door sommige aquarium houders opgekweekt als voer. Het humus-kieuwpootkreeftje is familie van de triops.

Deze twee kreeftjes zijn levende fossielen, volgens de evolutie bestaan ze al een half miljard jaar en zijn ze onveranderd. Meer over levende fossiele weten? Klik dan hier.