Een populaire manier om het ontstaan van het leven uit te leggen is door uit te gaan van een ‘RNA-wereld’. RNA zouden dan de eerste biomoleculen zijn die ontstonden. Maar volgens een nieuw onderzoek kan dat niet. Er zou namelijk ook DNA aanwezig moeten zijn, wat het ontstaan van het leven weer een stukje moeilijker maakt.
Het ontstaan van leven uit niet-levende materie is een wetenschappelijke onmogelijkheid. Er zijn namelijk allerlei interacties en kip-of-ei-problemen. Wat was er eerder: DNA of eiwitten? Je hebt eiwitten nodig om DNA te lezen en te kopiëren (DNA is afhankelijk van eiwitten), maar de bouwinstructies van die eiwitten staan juist weer op het DNA (eiwitten zijn afhankelijk van DNA). Conclusie: ze moeten dus tegelijkertijd zijn ontstaan. Maar dat is voor velen een te grote, en dus zeer onwaarschijnlijke, stap.
Om vanuit naturalistisch oogpunt toch iets zinnigs te kunnen zeggen over het ontstaan van het leven worden er allerlei modellen bedacht. Het populairste idee is dat het vroegste leven draaide op RNA. Er was dus eerst een zogenaamde ‘RNA-wereld’. RNA is een variant van DNA, maar het kan ook in beperkte mate bepaalde functies van eiwitten uitvoeren. Als RNA er als eerste was, kunnen DNA en eiwitten er later geleidelijk bij zijn gekomen. Zo kan volgens naturalisten alles via een stapsgewijs evolutionair proces zijn ontstaan.
Er wordt al meer dan 30 jaar onderzoek gedaan naar deze theorie. Onlangs publiceerde Ram Krishnamurthy van het Amerikaanse The Scripps Research Institute (TSRI) een artikel waarin hij de RNA-wereld aan de kaak stelt. Als die hypothese klopt, dan zou je verwachten dat RNA en DNA op dezelfde streng door elkaar zouden zitten. Maar een streng die een mix bevat van DNA- en RNA-stukjes is veel minder stabiel dan een streng die alleen RNA of alleen DNA bevat.
Volgens Krishnamurthy betekent deze ontdekking dat een andere theorie wat meer geloofwaardig is, namelijk dat RNA en DNA tegelijk ontstonden. Anders gezegd: in plaats van één complex molecuul dat vanzelf moet ontstaan, zijn er nu dus twee complexe moleculen die vanzelf moeten ontstaan.
Krishnamurthy blijft realistisch. Hij zegt dat wetenschappers nooit precies zullen weten hoe leven ontstond (tenzij ze een tijdmachine uitvinden). Dat is niet helemaal waar. Je kunt namelijk wel degelijk weten hoe leven ontstond. Misschien wordt het tijd om de Bijbel eens open te slaan?
Bron: https://www.scripps.edu/news/press/2016/20160928krishnamurthy.html
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.