Dat olie zich vormt uit begraven dierlijk materiaal of plantenleven, is algemeen bekend. Minder bekend is dat er al een tijdje wetenschappers zijn die aangeven dat diep in de aarde olie óók gevormd kan worden uit niet-organische bronnen, zoals methaan.
De inmiddels overleden dr. Thomas Gold van de Universiteit van Cornell (VS) beweerde dat olie als het ware een „hernieuwbare oersoep is die voortdurend door de aarde wordt aangemaakt, onder ultra hete omstandigheden en enorme druk. Als deze stof naar de oppervlakte komt,” zegt Gold, „wordt het door bacteriën aangevallen. Hierdoor lijkt het een biologische oorsprong te hebben die teruggaat tot de tijd van de dinosauriërs.”
Meer olie dan gedacht
Vladimir Kutcherov, onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Technologie in Stockholm, denkt ook in die richting. Hij zegt dat zijn team overtuigend heeft aangetoond dat „ruwe olie en aardgas gevormd kunnen worden zonder dat daarbij fossielen betrokken zijn.” De onderzoekers bootsten de omstandigheden diep in de aarde na om te laten zien hoe zulke organische stoffen door hitte en druk worden gevormd uit niet-biologische mineralen. Dit onderzoek heeft grote implicaties. Als je uitgaat van een zondvloed is een veelgehoorde tegenwerping dat er, toen Noach leefde, niet genoeg levende wezens op aarde konden zijn geweest om de hoeveelheid gas en olie te verklaren die tegenwoordig in de bodem wordt aangetroffen. Die tegenwerping is aan de hand van Kutcherovs bevindingen geneutraliseerd, want de aarde kan volgens hem kennelijk zelf olie ‘voortbrengen’. Kutcherovs onderzoeksresultaten bestrijden ook het idee dat de olievoorraad op de wereld opraakt. In plaats daarvan denken onderzoekers als Kutcherov dat er nog veel meer olie te vinden is als je nóg dieper en in andere gesteentes boort.
Stollingsgesteente
Kutcherov wijst erop dat er een paar olievelden zijn, zoals in Vietnam, waar het zwarte goud uit een granietlaag wordt gehaald. Als olie zich alleen zou vormen uit begraven, levende wezens, moet het gesteente waaruit die olie komt ook (in de vorm van modder) door water zijn neergelegd (en later zijn uitgehard tot steen). Maar in Vietnam is de olie in graniet te vinden; dat is een stollingsgesteente, ontstaan uit magma. Dit betekent dat de vlieger dat olie alleen gevormd wordt uit begraven dierlijk en plantaardig materiaal niet op gaat.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Wieland, C., 2012, Olievoorraad eindig of niet?, Weet 16: 35.