Onderzoek wijst uit: 115 jaar is de max

by | mrt 23, 2019 | 06. Biologie

Genesis 6 vers 3 is een tekst die vaak wordt aangehaald om uit te leggen wat de maximale leeftijd is die mensen kunnen bereiken: 120 jaar. Zijn daar wetenschappelijke onderbouwingen voor? En hoe werkt verouderen eigenlijk?

Met nieuwe medische technieken en door gezonder te leven zou je verwachten dat mensen steeds ouder kunnen worden. Als dat zo is, dan zou je de hoogste bevolkingsgroei mogen verwachten bij de oudste mensen. Mensen blijven immers langer leven, dus die groep wordt elk jaar groter.
Uit onderzoek van het Albert Einstein College of Medicine in New York blijkt dat de snelst groeiende bevolkingsgroep steeds een stukje opschoof. In de jaren 20 waren dat de 85-jarigen, en in 1980 de 101-jarigen. Maar sindsdien lijkt die toename te zijn gestopt. Toen de onderzoekers keken naar de leeftijden van zeer oude mensen en wanneer ze gestorven zijn, zagen ze iets soortgelijks. Hieruit concluderen ze dat de maximale leeftijd die mensen kunnen bereiken zo rond de 115 zit. Statistisch gezien. Het is dus geen absoluut maximum, want er zijn wel degelijk mensen die ouder kunnen worden. Dat is echter een zeldzaamheid.

Maar waarom verouderen mensen? Een van de zaken die daarbij een rol spelen heeft te maken met het DNA. Gedurende je leven gaat je DNA stuk. Dat moet gerepareerd worden. Daarvoor zijn genen actief die de schade herstellen. Maar niet alles wordt op die manier hersteld. Zo hopen foutjes zich op en verouderen de cellen in je lichaam. Toch kun je niet zeggen dat oudere mensen altijd heel veel genetische foutjes in hun DNA hebben. Wetenschappers uit Leiden ontdekten namelijk dat er ook ouderen zijn van wie het onderzochte DNA leek op dat van een jong persoon. Daardoor waren bij hen de genen die het verouderingsproces tegengaan ook minder actief. Deze mensen waren oud, maar hun DNA zag eruit alsof ze 25 waren.
Het verschil tussen ‘oud’ en ‘jong’ DNA heeft te maken met de plek van een chemische groep (methyl) op het DNA. Door op bepaalde plekken een methylgroep op het DNA te zetten verandert de functie ervan. Bij jonge mensen zitten die methylgroepen doorgaans op andere plekken dan bij ouderen. De onderzoekers willen nu gaan kijken of het hebben van jong DNA mensen ook gezonder maakt. Het blijkt namelijk zo te zijn dat DNA in kankercellen dezelfde kenmerken vertoont als ‘oud’ DNA. Zou ‘jong’ DNA je dan ook gezonder houden?

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Onderzoek wijst uit: 115 jaar is de max, Weet 42: 8.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!