‘Onmogelijke’ ster ontdekt

by | nov 29, 2016 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

Volgens de gangbare theorie kan hij helemaal niet bestaan. Maar toch is hij er. De ster die met behulp van de Europese Very Large Telescope onlangs werd ontdekt.

Het is de samenstelling van de kleine ster, aangeduid als SDSS j102915+172927, die de onderzoekers voor een raadsel plaatst. Naast waterstof en helium bevat hij namelijk bijzonder weinig andere chemische elementen. Volgens de theorie moet een ster altijd zware metalen bevatten om een gaswolk te laten indikken tot een ster. „De ster die we onderzocht hebben is extreem metaalarm, wat betekent dat hij erg primitief is. Het zou een van de oudste sterren kunnen zijn die ooit zijn waargenomen”, aldus een van de onderzoekers.

De ontdekking is zo opzienbarend dat wetenschappers de modellen over het ontstaan van sterren misschien moeten herzien. Er zijn nog een paar sterren met een heel laag metaalgehalte opgespoord. Door die te onderzoeken willen ze achterhalen waar ze precies een fout hebben gemaakt in de theorie over stervorming.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Verhoeven, E., 2011, ‘Onmogelijke’ ster ontdekt, Weet 11: 11.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!