Ontbreken van de kuitspier

by | nov 21, 2019 | Evolutie, Vraag-en-antwoord

Vraag

Tijdens mijn studie kwam ik een opvallend feit tegen. De kuitspier musculus plantaris (M. plantaris), die van de knieholte tot de hak van de voet loopt, ontbreekt bij 5 tot 10% van de mensen. Naar aanleiding hiervan checkte ik op het web wat hierover bekend is. Ik kwam dit artikel tegen: www.weet-magazine.nl/kuitspier. Dit gaat over de kuitspier en over nog meer onderdelen van het menselijk lichaam. Deze onderdelen zouden volgens het artikel een bewijs zijn van macro-evolutie. Kun je dit gemakkelijk weerleggen?

Antwoord

Het voert te ver om elk punt van het artikel hier uitgebreid te behandelen. Verschillende punten zijn al eens in Weet Magazine besproken (www.weet-magazine.nl/knie). Wat die spier betreft: dat lijkt een geval van degeneratie. Het gen dat voor de groei van die spier zorgt, kan zijn beschadigd. Ook kan het dat het gen wel intact en aanwezig is, maar niet (meer) is ’aangezet’.

M. Plantaris helpt bij het bewegen van de enkel en de knie. Bij het ontbreken ervan kan de functie opgevangen worden door andere kuitspieren. M. Plantaris is dus niet nutteloos, maar je kunt hem wel zonder veel problemen missen. Dit is geen bewijs van macro-evolutie. Het gaat hier om een verlies van (de beschikbaarheid van) genetische informatie. Door op die manier uitsluitend informatie te verliezen, kun je nooit van een eencellige naar een mens gaan.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Ontbreken van de kuitspier, Weet 39: 50.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!