In 2012 deed microscoopdeskundige Mark Armitage een fascinerende ontdekking. Hij groef een 58 centimeter lang fragment op van een triceratopshoorn; een op een neushoorn lijkende dinosauriër. Armitage kwam er al gauw achter dat deze vondst een serieus probleem vormde voor de gangbare theorieën over miljoenen jaren. Wat hij niet zag aankomen was dat zijn ontdekking ook grote gevolgen zou hebben voor zijn carrière…

Ontslagen
In februari 2013 publiceerde Armitage zijn bevindingen in een wetenschappelijk tijdschrift. In het artikel repte hij overigens met geen woord over de ouderdom van de triceratops. Armitage meldde alleen dat hij organisch weefsel in het fossiel had gevonden. Toch bleek de publicatie zware consequenties voor hem te hebben. Vier dagen nadat het artikel verscheen kreeg Armitage te horen dat hij werd ontslagen uit zijn functie als microscoopdeskundige aan de California State University. Hij moest binnen twee weken vertrekken. Het ontslag viel midden in een semester. Diverse onderzoekers en studenten waren van zijn expertise afhankelijk, en hij moest zich haasten om alle zaken af te handelen. Er was geen enkele aanwijsbare reden voor het ontslag, behalve zijn creationistische ideeën en de conclusies die Armitage aan zijn ontdekking verbond. Maar Armitage liet het er niet bij zitten. Hij klaagde de universiteit aan voor godsdienstdiscriminatie. Inmiddels is de zaak rond, met een voor hem goede afloop.
Schikking
Twee maanden geleden, in augustus, werd de zaak via een schikking afgehandeld. In ruil voor een forse schadevergoeding zag Armitage af van verdere vervolging van de universiteit. De hoogte van het bedrag is niet bekendgemaakt, maar het komt neer op zo’n 15 jaarsalarissen. Dat is ongeveer gelijk aan het misgelopen pensioen dat Armitage zou hebben opgebouwd als hij nog bij de universiteit werkzaam zou zijn. Armitage runt momenteel zijn eigen microscopiebedrijf. Daarnaast zet hij zijn onderzoek naar ongefossiliseerd weefsel en dinobotten voort. Inmiddels zijn er weer nieuwe fossielen opgegraven en artikelen gepubliceerd. Ironisch genoeg is er dankzij de publiciteit rond het onterechte ontslag nu veel meer aandacht voor zijn werk dan er anders zou zijn geweest.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Jorritsma, R.N., 2016, Ontslagen om je geloof, Weet 42: 37.