Opmerkelijk ecosyteem gevonden

by | mrt 25, 2017 | Onderwijs, Paleontologie

Paleontologen hebben een complex fossiel ecosysteem gevonden, met een grote variatie aan soorten. In hun artikel gebruiken ze woorden als ‘opmerkelijk’ en ‘onverwacht’ om hun vondst te beschrijven. Wat maakt hun vondst zo bijzonder?

Oeral_Perm.pixabay

Volgens evolutionisten zijn er een aantal massale uitstervingen geweest in de lange geschiedenis van de aarde. Een bekende is die waarbij de dino’s verdwenen. De meest massale uitsterving vond echter plaats aan het eind van het Perm: 251,9 miljoen jaar geleden. Op een fossielenvindplaats in Idaho (VS) is een onderzees ecosysteem gevonden van ‘net’ na die uitstervingsperiode: 250,6 miljoen jaar geleden, in het vroege Trias.

De paleontologen waren verbaasd over wat ze daar aantroffen. Er zijn organismen van meer dan 20 verschillende biologische stammen gevonden, zoals ammonieten en zeesterren. Het opmerkelijke is dat in dit ecosysteem sponzen werden aangetroffen die van 200 miljoen jaar vóór de massa-uitsterving stammen, en inktvisachtigen die pas voor het eerst weer 50 miljoen jaar later voorkomen.

Deze vondst zet het idee onder druk dat het fossielenbestand een duidelijke volgorde laat zien die de evolutie van nieuwe soorten weergeeft. Creationisten zien het anders. Als je de miljoenen jaren ineendrukt, zijn al die afzonderlijke massa-uitstervingen onderdeel van dezelfde catastrofe: de zondvloed. En dan is het niet verwonderlijk dat organismen in hogere of lagere aardlagen worden gevonden, want als je daarvan uitgaat zijn die fossielhoudende lagen kort na elkaar, binnen het zondvloedjaar, afgezet.

Bron: http://advances.sciencemag.org/content/3/2/e1602159.full

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet-Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.