Oud, ouder, oudst

by | mrt 11, 2017 | 06. Biologie, Onderwijs, Scheikunde

Evolutionisten geloven dat de aarde zo’n 4,5 miljard jaar geleden is ontstaan als een levenloze bol gesmolten gesteente. Maar nu zie je overal om je heen tekenen van leven. Ergens in die lange geschiedenis moet het eerste leven dan vanzelf zijn ontstaan. Nieuw ontdekte, microscopisch kleine fossielen plaatsen dat ontstaan van het leven nu nóg verder terug op de evolutionaire tijdlijn.

Hematiet-660x400.wikipedia

Het ontstaan van het leven is een raadsel voor naturalisten. Naarmate er meer vondsten worden gedaan lijkt dat raadsel alleen nog maar groter te worden. In een kristal uit Canada zijn kleine, holle buisjes van het ijzermineraal hematiet gevonden. De onderzoekers denken dat dit de oudste sporen zijn van leven: tot wel 4,28 miljard jaar oud. Dat is ruim een half miljard jaar ouder dan de stromatolieten uit Groenland, die tot nu toe de titel ‘oudste leven’ kregen. De onderzoekers denken dat deze fossielen zijn ontstaan bij een warmwaterbron. Dat is een van de plekken die evolutionisten aanwijzen voor het ontstaan van het leven. Daar zijn namelijk allerlei chemicaliën aanwezig. Daarbij herbergen hedendaagse onderzeese vulkanische bronnen ook een grote variatie aan leven.

Niet iedereen is overtuigd van deze vondst. Het is nog maar de vraag of de ijzerstructuren door levende organismen zijn gevormd. Hoewel de onderzoekers erop wijzen dat er ook koolstof en fosfor – beide bouwstenen van leven – zijn gevonden, zijn die stoffen niet exclusief voor leven. Maar zelfs àls het fossielen zijn, dan is er nog de vraag hoe oud ze zijn. Want hoewel de onderzoekers de maximale ouderdom op 4,28 miljard jaar schatten, is het moeilijk dit gesteente precies te dateren. Het zou volgens de onderzoekers zelf ook 3,77 miljard jaar kunnen zijn, en volgens critici zelfs jonger dan 2,7 miljard jaar. De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat de ijzerstructuren echte fossielen zijn. Ze hebben hun fossielen vergeleken met die van recentere warmwaterbronnen: 480 miljoen jaar oud, 186 miljoen jaar en van microben die vandaag de dag bij warmwaterbronnen leven. De overeenkomsten waren opmerkelijk.

Deze vondst werpt volgens de onderzoekers nieuw licht op de vraag hoe en waar leven kan ontstaan. Volgens hen zijn er in het zonnestelsel veel plekken mogelijk waar leven vanzelf kan ontstaan. Hoewel de media direct bovenop deze ontdekking zijn gedoken, maakt deze vondst in meerdere opzichten het vraagstuk over het ontstaan van leven eerder ingewikkelder dan duidelijker. Om te beginnen zijn deze fossielen van een heel ander soort dan de eerder ontdekte stromatolieten. Dat betekent dat het leven niet alleen eerder ontstaan is, maar ook nog eens meer variatie vertoont dan gedacht. Is de ene uit de andere voortgekomen? Of is leven op meerdere plekken vanzelf ontstaan? En waarom gebeurt dat dan nu niet meer? Aangezien deze ‘oudste microfossielen’ erg lijken op de structuren die tegenwoordig te vinden zijn bij warmwaterbronnen moet dat betekenen dat ze in de afgelopen vier miljard jaar onveranderd zijn gebleven, terwijl in diezelfde tijd alle andere organismen (van simpel tot complex) zich ontwikkeld zouden hebben. Heb jij zo’n groot geloof om dat aan te nemen?

Bron: http://www.nature.com/nature/journal/v543/n7643/full/nature21377.html

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!