Oude volkswijsheid klopt: daglicht doodt bacteriën

by | jan 7, 2019 | Biologie

Op stof dat door je kamer dwarrelt zitten bacteriën. Niet veel, maar toch… sommige zijn ziekteverwekkers. Het goede nieuws is dat je daar iets aan kunt doen. Laat het zonlicht rijkelijk door je ramen vallen, dan wordt het aantal levende bacteriën nagenoeg gehalveerd.

In een nieuwe studie ontdekten wetenschappers dat er in donkere ruimtes meer levende bacteriën op stof zitten dan in verlichte ruimtes. Om precies te zijn: in donkere kamers is gemiddeld 12% van de bacteriën nog in leven. Als het daglicht in zo’n kamer valt, overleeft nog maar 6,8%.
Verder blijkt uit het onderzoek dat stof in het donker bacteriën bevat die nauw verwant zijn aan bacteriesoorten die in verband worden gebracht met ademhalingsaandoeningen. Die soorten zijn grotendeels afwezig in stof dat aan daglicht wordt blootgesteld.

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Oregon maakten elf identieke klimaatgecontroleerde miniatuurkamers. Ze vulden die met stof dat in woonhuizen werd verzameld en pasten één van de drie beglazingsbehandelingen toe op de ramen van die kamers. Hierdoor werd er zichtbaar, ultraviolet of geen licht doorgelaten. Na 90 dagen verzamelde men stof uit elke omgeving en werd de samenstelling en de levensvatbaarheid van de aanwezige bacteriën geanalyseerd.

Onderzoeksleider Ashkaan Fahimipour: “Onze studie ondersteunt een eeuwenoude volkswijsheid, namelijk dat daglicht het potentieel heeft om bacteriën op stofdeeltjes te doden. Maar er is meer onderzoek nodig. (…) We hopen dat we dan beter gaan begrijpen hoe bepalend daglicht in gebouwen is, waardoor het risico op stofoverdraagbare infecties – in scholen, kantoren, ziekenhuizen en huizen – kan worden verminderd.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.