Ouders overbodig!?

by | okt 24, 2016 | Biologie, Genetica, Medische wetenschappen, Onderwijs

Waar komen kinderen vandaan? Als je deze vraag aan kleuters voorlegt, krijg je vaak grappige antwoorden.1 Soms zal je zelfs het antwoord krijgen dat baby’s uit de fabriek komen. Nieuwe resultaten van een Japans onderzoek maken dat deze uitspraak in de toekomst weleens waar zou kunnen worden.

tweeling-pixabay

Het is Japanse wetenschappers gelukt om muizenbaby’s te maken zonder gebruik te maken van eicellen. Hiervoor hebben ze stamcellen en volwassen cellen van muizen ingezet. Die cellen werden vervolgens behandeld met verschillende (bio-)chemische stoffen. Die zorgden ervoor dat de cellen zich gingen ontwikkelen tot eicellen. Vervolgens werden sommige van die eicellen bevrucht. Van de 316 embryo’s werden er uiteindelijk elf muizen geboren. Geen heel hoog percentage dus, maar toch bijzonder.

Zoals met elke nieuwe ontwikkeling biedt dit zowel nieuwe mogelijkheden als dat het nieuwe ethische vragen oproept. Op deze manier zou het voor onvruchtbare moeders mogelijk zijn om toch kinderen te krijgen. Dat is mooi nieuws. Maar tegelijkertijd kun je je afvragen hoe deze technologie misbruikt kan worden wanneer het in verkeerde handen valt. Misschien roept dit wel beelden bij je op van rijen capsules waarin mensen kunstmatig worden ‘gekweekt’. Of wat te denken van een totalitair regime dat op deze manier werkers en soldaten maakt? Een wetenschappelijke doorbraak is mooi, maar hoe ver mag je gaan bij ‘rommelen’ met leven?

Bron:
http://www.independent.co.uk/news/science/fertility-eggs-breakthrough-stem-cell-reproduction-infertility-ivf-treatments-a7365976.html
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/pdf/nature20104.pdf

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www.youtube.com/watch?v=xQ6E7l6Xpp0

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!