Overstromingen in de Himalaya

by | feb 5, 2021 | Geologie, Onderwijs

De tijd dat geologen praktisch alle aardlagen, landvormen en erosiesporen toeschreven aan trage, alledaagse processen, ligt in het verleden. Het is nu catastrofisme wat de klok slaat: met name de impact van overstromingen wordt steeds meer erkend.

In het wetenschappelijke tijdschrift Science werd eerder dit jaar een onderzoek gepubliceerd over het effect van overstromingen die zijn veroorzaakt door het doorbreken van gletsjermeren. Het blijkt dat deze doorbraken voor veel meer erosie zorgen dan de voorspelbare, regelmatige overstrominkjes die de jaarlijks terugkerende moesson veroorzaakt. Dit komt vooral doordat grote rotsblokken, die normaal gesproken de loop van het water bepalen, door grote overstromingen zélf kunnen worden meegesleurd.

De onderzoekers concluderen dat de vorm van het landschap in de Himalaya meer wordt bepaald door korte, heftige gebeurtenissen dan door de lange periodes van kalme, dagelijkse processen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., 2018, Overstromingen in de Himalaya, Weet 54: 9.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!