Pak me als je kunt!

by | jan 11, 2019 | Biologie

Wanneer een volwassen grondeekhoorn in Californië een ratelslang ontdekt die in de buurt op de loer ligt, gaat hij die vaak treiteren om daarmee zijn jongen te beschermen. De grondeekhoorn zal de ratelslang afleiden door extra bloed naar zijn staart te sturen, zodat die warmer wordt.

Ratelslangen kunnen warmte (infrarood) waarnemen en worden gelokt door de extra warme staart. Maar uiteindelijk raakt de ratelslang gefrustreerd en trekt zich terug. Interessant is dat grondeekhoorns ook stierslangen afleiden. Stierslangen zien echter geen warmte en dus stuurt de grondeekhoorn geen extra bloed naar zijn staart als hij het met deze soort slang aan de stok heeft.

Hoe weet een grondeekhoorn dat een ratelslang hitte kan zien en een stierslang niet? God wist dat de Californische grondeekhoorn dit nodig zou hebben voor de verdediging van zijn nakomelingen, daarom ontwierp Hij deze eigenschap om de verschillende slangen te onderscheiden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

M
"

Artikelen

Artikelen