Paleolithische Picasso

by | okt 21, 2019 | Antropologie, Archeologie, Paleontologie

In de Atxurra-grot in Noord-Spanje zijn zo’n zeventig rotstekeningen gevonden van paarden, geiten, herten en buffels. Het komt niet vaak voor dat er zo veel afbeeldingen in één grot worden gevonden. En wat nog opmerkelijker is: de tekeningen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Spanje staat bekend als de geboortegrond van kunstenaars als Gaudi, Picasso en Dalí, maar het lijkt erop dat de vroegere bewoners er ook wat van konden. Volgens archeoloog Diego Garate behoren de tekeningen in de Atxurra-grot tot de Champions League van de rotskunst. Garate en zijn team vonden de tekeningen in 2014. De grot zelf is in 1929 (her)ontdekt. De rotstekeningen bevinden zich op een diepte van 300 meter. Volgens de oude-aardedatering zijn ze ergens tussen de 14.500 en 12.500 jaar geleden gemaakt, in de geologische periode die het paleolithicum wordt genoemd. De meeste creationisten plaatsen de tekeningen zo rond 2000 v.Chr., dus na de zondvloed en de daaropvolgende verspreiding vanuit Babel. Gezien het grote aantal rotstekeningen, de hoge kwaliteit ervan en de locatie, zo diep onder de grond, denkt men dat deze grot diende als ontmoetingsplaats of religieus centrum.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Paleolithische Picasso, Weet 40: 11.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!