Peregocetus: voorouder van de walvis?

by | jan 20, 2024 | Evolutie, Paleontologie

Peregocetus: een walvisvoorouder?

Een raadsel: wat is vier meter lang van kop tot staart en heeft vier poten? Antwoord: een walvis! Althans, dat is wat de onderzoekers beweren die Peregocetus pacificus hebben ontdekt.

peregocetus - voorouder van de walvis?

De fossielenreeks van landdier naar walvis geldt volgens evolutionisten als een van de bekendste voorbeelden van evolutie. De dieren lijken elkaar mooi op te volgen. Beginnend bij een klein, vierpotig landdier als Indohyus en Pakicetus ga je via steeds grotere en steeds beter aan het water aangepaste soorten (met exotische namen als Rodhocetus, Ambulocetus en Basilosaurus) naar de moderne walvissen en dolfijnen. Het lijkt een mooie reeks, maar elke ‘tussenvorm’ heeft zijn eigen problemen (http://www.weet-magazine.nl/walvisevolutie). In dat rijtje kan nu een nieuwe ‘walvisvoorouder’ worden geplaatst: Peregocetus pacificicus, ‘de reizende walvis die de Grote Oceaan bereikte’. Van dit dier zijn redelijk wat botten gevonden in Peru. Dat is opmerkelijk, want tot nu toe was daar geen ‘walvisvoorouder’ aangetroffen (vandaar de naam ‘reizende walvis’). De Peregocetus is niet alleen op de verkeerde plek gevonden, maar ook in de verkeerde tijdsperiode. De fossielen zouden miljoenen jaren jonger zijn dan sommige van de ‘meer walvisachtige’ tussenvormen. Bovendien ontbreken belangrijke botten van de schedel die men normaal gesproken gebruikt om ‘oerwalvissen’ te identificeren.

Als Peregocetus geen walvisvoorouder was, wat is het dan wel? Het lijkt erop dat Peregocetus gewoon een uitgestorven diersoort is die gezien zijn lichaamsbouw mogelijk in te delen is bij hetzelfde basistype als sommige andere ‘walvisvoorouders’, maar die niet op weg is om een walvis te worden.

Meer weten over de walvis?

 

Bronvermelding
Weet 57   Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine nummer 57, juni 2019. De betreffende Weet is te koop via de Logos Webshop. Wil je vaker Weet Magazine lezen? Dan kun je ook abonnee worden via de website van Weet Magazine. Logos Instituut beveelt het Weet Magazine van harte aan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!