De complexe stoffelijke wereld die we om ons heen kunnen waarnemen is opgebouwd uit een diversiteit van elementaire bouwstenen die elk op hun beurt ook weer enorm complex zijn. Die bouwstenen worden elementen genoemd; er zijn ongeveer honderd verschillende. Ze kunnen op grond van hun eigenschappen in een tabel gerangschikt worden: het periodiek systeem van elementen. In de rijen staan de elementen met toenemend gewicht en in de kolommen die met gelijke waardigheid. Voor chemici een praktisch hulpmiddel voor te verwachten eigenschappen en reacties. Bestudering daarvan geeft nieuwe mogelijkheden om die te gebruiken. Dat is empirische wetenschap, de basis van de techniek.
Een heel andere wetenschap houdt zich bezig met de vraag naar de oorsprong van dergelijke complexe elementen. Die oorsprong ligt in het verleden en bestudering van het verleden is historische wetenschap. Men gaat uit van de huidige situatie en stelt een theorie op om te verklaren hoe die in het verleden tot het ontstaan van de verschillende complexe elementen geleid kan hebben. De oerknal of big bang is de populaire benaming van de kosmologische theorie die veronderstelt dat 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond uit een enorm heet punt, met een bijna oneindig grote dichtheid.
Welke theorie of verklaring men ook voor de oorsprong opstelt, de vraag die niet wordt beantwoord is: hoe kan uit zo’n ophoping van ‘iets’ een complex systeem van verschillende elementen ontstaan? Waar kwam de informatie vandaan die de elementen hun karakteristieke eigenschappen gaf, waardoor de complexe moleculen konden ontstaan?
Geloven
Het complexe wezen mens kan kiezen uit twee geloven:
a. de theorieën geloven die de wetenschappers opstellen over de oorsprong van de elementen;
b. geloven wat in de Bijbel staat geschreven over de Schepper en de oorsprong.
Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen van evolutie.biz. Het originele artikel is hier te vinden.