Plakzand op Titan

by | mei 13, 2020 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

Op de maan Titan heb je geen water nodig om een zandkasteel te bouwen. Zand is daar elektrisch geladen zodat het aan elkaar ‘plakt’.

In de ruimte zijn veel vreemde plekken. Titan bijvoorbeeld. Die grootste maan van Saturnus kreeg al eens eerder aandacht in Weet vanwege zijn jeugdige uiterlijk. Er is nu nog iets interessants ontdekt. Wetenschappers van het Georgia Institute of Technology beweren
dat de daar aanwezige zandduinen niet door wind worden gevormd
maar door statische elektriciteit. Dat concluderen ze uit hun laboratoriumproeven. Het werkt zo:

Op aarde en op Titan waait het. Wanneer zanddeeltjes door de wind
worden bewogen, wrijven ze langs elkaar. Daardoor ontstaat een statische lading, net als wanneer je met een ballon over je haren wrijft. Het verschil tussen aarde en Titan is echter dat het aanwezige zand een andere samenstelling heeft. Op aarde gaat het voornamelijk om silicium. Op Titan bevinden zich, naast silicium, ook koolwaterstoffen in het zand. Die houden de elektrische lading als het ware vast, zodat de duinen bij elkaar worden gehouden. Daardoor zou je op Titan een stevig zandkasteel kunnen bouwen zonder dat je het zand met water aan elkaar hoeft te plakken.

Titan-zand kan overigens ook aan ruimtesondes blijven plakken. Daardoor kan apparatuur vastlopen. Dat zou een wel heel kostbare manier zijn om zandkastelen te bouwen…

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2017, Plakzand op Titan, Weet 45: 8.

M
"

Artikelen

Artikelen