De ark van Noach en de zondvloed is een van de bekendste geschiedenissen uit de Bijbel. Er verschijnen talloze boeken over de ark van Noach en ook is er speelgoed gemaakt. Zo ook Playmobil. Playmobil heeft de ark van Noach nagebouwd, helaas hebben ze voor de afmetingen ervan niet goed in de Bijbel gekeken. De ark van Noach zoals Playmobil die onze kinderen wil voorstellen zou met de minste of geringste golf zinken naar de bodem en zou vollopen met regenwater. Toch zijn er ook goede zaken te noemen.
Positief
In de doos vinden we van veel diersoorten twee exemplaren (een mannetje en een vrouwtje). Twee kleine vogels, twee struisvogels (waarbij goed zichtbaar is dat het om een mannetje en een vrouwtje gaat), twee leeuwen (idem als bij de struisvogels), twee zebra’s, twee vlinders, twee papegaaien, twee giraffen en twee chimpansees. Dit is in overeenstemming met de Bijbelse gegevens. We zien ook dat de makers van deze Playmobil-ark gedacht hebben aan middeleeuwse technieken. Zo zien we een hijsmechanisme waarvan Noach gebruik zou hebben gemaakt om materiaal aan boord te krijgen. We zien hokken die afgesloten kunnen worden met grendels. Een wijnvat met een kraansysteem om de vloeistof uit het vat te kunnen krijgen. Het is positief dat Playmobil de geschiedenis van Noach niet primitief weergeeft alsof enkele holbewoners de zondvloed proberen te overleven.
Negatief
Noach en zijn vrouw slapen op stro op een open bovenverdieping, dit miskent het gewelddadige karakter van de zondvloed en de 40 dagen aanhoudende regen. De ark van Playmobil is een open boot, een soort varende badkuip. De hoogte komt ook niet overeen met de Bijbelse geschiedenis. De ark van Noach zou omgerekend een meter of zeven hoog zijn geweest (uitgaande van 4,5 meter voor een giraffe), in werkelijkheid echter was de ark minimaal 13 meter hoog. Dit geldt niet slechts de hoogte maar uiteraard ook de breedte en de lengte. Nu begrijp ik wel dat Playmobil de ark niet op schaalgrootte had kunnen maken, je zou immers in Playmobil-formaat een megaobject krijgen waar als kind niet meer mee te spelen valt, in ieder geval niet mee te drijven valt. Toch had de speelgoedfabrikant er goed aan gedaan om de ark eruit te laten zoals de Bijbel die weergeeft (dat wil niet zeggen dat ze de Playmobil-schaal hadden moeten gebruiken voor de ark maar wel een herkenbare vorm).
Dubbel
Ik sta er een beetje dubbel in. Een verkeerde weergave van de ark kan de geschiedenis van Noach bespottelijk en onrealistisch maken. Ook wordt er met de ark in speelgoedvorm de ernst van het oordeel weggenomen. De zondvloed is een aangrijpende gebeurtenis, mag dat wel ‘gedegradeerd’ worden tot kinderspel? Aan de andere kant hoop ik dat veel kinderen van ongelovige ouders de kans krijgen om met deze Playmobil-ark te spelen. Daarbij hoop ik dat deze kinderen hun ouders de vraag zullen stellen: ‘Hoe zit het met de ark van Noach?’. En dat deze ongelovige ouders naar de Bijbel zullen grijpen en ze de kinderen de geschiedenis van de ark van Noach en de zondvloed voor zullen lezen. Ze komen er dan gelijk achter dat de ark er anders uit heeft gezien dan Playmobil ons voorstelt, namelijk dat het een zeewaardig object was, bedoeld om een zondvloed te overleven. Het doet mij denken aan de stenen bij Gilgal, als de kinderen de ouders dan zouden vragen wat die stenen betekenen, dan zouden die ouders de geschiedenis van de doortocht door de Jordaan kunnen vertellen. (Jozua 4 : 6-7). Als dat de uitkomst is van deze Playmobil-ark dan is dat winst.
Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.