Playmobil laat mensen samenleven met dino’s

by | feb 12, 2020 | Dinosaurussen, Onderwijs, Recensie

Dinosauriërs die samenleven met mensen spreekt tot de verbeelding. Tientallen boeken worden daarover geschreven. Bekend is de sciencefictionroman Jurassic Park, waarbij dinosauriërs door gentechnologie worden herschapen. Wat op haar beurt weer leidde tot een verfilming van het verhaal door Steven Spielberg in 1993. Later verschenen er nog twee films in de serie Jurassic Park en, omdat de mensen er niet genoeg van kregen, ook nog twee als Jurassic World.1 We kunnen door blijven gaan met deze opsomming, maar feit is dat het onderwerp dino’s die samen met mensen leven tot de verbeelding spreekt. Deze gedachte is zo gek nog niet. Eeuwen geleden ontmoetten onze voorouders deze draakachtige wezens.2

Kinderen zijn al vroeg fan van dinosauriërs en vooral de jongens kunnen er uren mee spelen. Daarom liet Playmobil zich inspireren door de hiervoor genoemde series van Jurassic Park en Jurassic World en ontwierp in eigen stijl dinomateriaal. Het mooie is dat Playmobil geen miljoenen jaren noemt en doet voorkomen dat het de normaalste zaak van de wereld is dat dinosauriërs en mensen met elkaar samen kunnen leven. Daardoor kunnen kinderen van creationistische ouders ook met dit materiaal spelen. Dinosauriërs zijn namelijk geen naturalistische valkuilen van ongeloof, maar schepsels van God die nu uitgestorven zijn. Kinderen zullen wel vragen stellen over deze dieren: Waarom zijn dino’s uitgestorven?, Heeft God ze zo gemaakt?, etc. Deze vragen stellen de ouders in de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun kind en om in alle eenvoud de Bijbelse geschiedenis uit te leggen. Als de kinderen dan later gaan studeren, kunnen ze dit soort fossielen plaatsen in hun creationistische wereldbeeld in plaats van (vaak te laat) het wiel nog te moeten uitvinden. We zijn er blij mee dat Playmobil geen naturalistisch wereldbeeld op wil leggen aan onze kinderen, maar ze zonder gewetensbezwaar laat spelen met dinomateriaal.

Materiaal

De grootste doos is de doos met productnummer 9429. We zien daar een oude ruïne van een kasteel. Op het ‘dak’ van de ruïne staat een man met een stroomstootwapen. Er is namelijk een grote en gevaarlijke Tyrannosaurus rex bij de ruïne en de kans dat hij aanvalt is groot. Twee andere mensen kijken op de grond toe. Ze doen namelijk onderzoek op het eiland. We zien namelijk een laptop en een microscoop van Playmobil op een grote kist staan. Een vliegend draakje zweeft van halverwege de ruïne naar beneden. Kinderen zien aan de verhoudingen hoe groot zo’n Tyrannosaurus was.

Op de plaat op doos 9430 zien we een Pteranodon die achterna wordt gezeten door een helikopter. De Pteranodon heeft zojuist een vis in zijn bek en eieren gelegd op een nest in een boom. Een kleine helikopter probeert het dier te vangen met een harpoen. De man probeert zijn helikopter in de lucht te houden.

Productnummer 9431 is een klein doosje met daarin een man op een motor die een Velociraptor opjaagt. De Velociraptor is afgebeeld zonder veren, het is niet helemaal zeker of de Velociraptor veren had, er zijn wel vermoedens en aanwijzingen daarvoor.3 Mogelijk laat Playmobil zich hier inspireren door Jurassic Park.

De doos met productnummer 9432 bevat een Stegosaurus. Dit beest wordt zojuist gevangen door een auto met meen vanghaak. In de auto zit een man die wild heen en weer zwaait. Mogelijk moet hij zijn stuur in bedwang houden. Erbij geleverd is ook een klein vijvertje waar kleine krokodillen in zwemmen. Een vliegend draakje zweeft vanuit de boom naar de grond.

We zien ook een doos met productnummer 9433 waarop een boot is afgebeeld met een grote kooi erop. De dino’s die in de kooi gevangen zitten lijken op het geslacht Deinonychus. Dino’s die over het algemeen met veren worden afgebeeld. Bij Playmobil is dit nog niet het geval. Wellicht omdat de veren moeilijk na te bootsen zijn of omdat ook de dino’s in Jurassic Park geen veren hebben. Op het dak van de kooi staat een man met een vanghaak.

De doos met productnummer 9434 bevat een moeder Triceratops met jong. We zien op de voorkant dat de moeder Triceratops gevangen wordt genomen door een auto met een groot kanon op het dak. Dit kanon schiet geen kogels maar een vangnet, zodat de Triceratops verstrikt raakt en gemakkelijk meegenomen kan worden. Op de achtergrond zien we de baby Triceratops die een kooi met een valhek inloopt. Zodra de babydino in het hok is valt het hek dicht en zit de babydino gevangen. We zien ook een man met een harpoen in zijn hand mocht het uit de hand lopen. Helaas zien we dat wanneer de haren van de man eraf gehaald worden en de nek wordt 180 graden gedraaid dat deze een gezicht als een doodshoofd heeft. We kunnen ons voorstellen dat dit vreemde hoofd niet graag gezien zal worden door christelijke ouders. Een tip is dan om de haren vast te plakken zodat we alleen het ‘normale gezicht’ zien.

Er bestaat nog een speelgoedserie van dino’s bij Playmobil. Deze hopen we binnenkort te bespreken. De hierboven beschreven serie wordt ook wel serie van ‘The Explorers’ genoemd. We wensen de kinderen veel speelplezier toe en hopen dat de ouders hun kinderen met behulp van deze dino’s het creationistische wereldbeeld zullen uitleggen.

Wanneer we de website DinoDino weer nieuw leven in geblazen hebben willen we dit dinomateriaal van Playmobil te koop aanbieden in onze webshop.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. Volgend jaar wordt zelfs het derde deel van Jurassic World verwacht.
  2. Zie ook dit artikel: https://logos.nl/onze-voorouders-zouden-dinoplaatjes-herkennen/.
  3. Zie mijn bespreking van een dinotentoonstelling in Burgers’ Zoo: https://logos.nl/dinos-in-de-arnhemse-dierentuin/.