Pracht in de nacht – Wat je nog niet wist over nachtvlinders

by | dec 28, 2019 | Onderwijs

Fladderend van bloem naar bloem, op een mooie zomerdag. Daar staan vlinders om bekend. Maar wist je dat er ’s nachts ook spetterend gekleurde vlinders rondfladderen? Ongezien en niet gewaardeerd. Tijd om daar eens verandering in te brengen.

„Wat mijn favoriete vlinders zijn?” John Wahl krijgt die vraag wel vaker. Hij is dan ook professioneel vlinderkweker, met een eigen vlinderboerderij in Noord-Alabama (VS). „Velen zijn verbaasd als ik antwoord dat mijn favoriet eigenlijk geen vlinder is, maar een mot: een nachtvlinder.” John heeft met name een zwak voor een speciale groep nachtvlinders: nachtpauwogen. „De meeste mensen hebben nooit van deze insecten gehoord, laat staan eentje van dichtbij gezien. Ze vliegen gewoonlijk alleen als het donker is en zijn moeilijk te vinden. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze zo ondergewaardeerd worden.”

Nachtpauwoog

De grootste — en in Johns ogen — „al Fladderend lermooiste nachtvlinders van de wereld” behoren tot de familie van de Saturniidae. Ook de in Nederland en België voorkomende nachtpauwoog wordt daartoe gerekend. Alle motten en vlinders worden ingedeeld in de insectenorde Lepidoptera, wat ‘schubvleugeligen’ betekent. Dat is een uitstekende naam voor deze groep, aangezien hun vleugels zijn voorzien van kleine schubjes. John: „De nachtpauwogen zijn slechts één van 125 families binnen deze orde; ieder met een eigen, door God gegeven ontwerp.” Er zijn ongeveer 1.500 soorten nachtpauwogen. Elk jaar worden er nog nieuwe ontdekt. „Er zijn zoveel interessante en kleurrijke variaties! Elk van deze nachtpauwogen is prachtig ontworpen met een unieke vleugelvorm en kleurpatroon. En met ‘kleur’ bedoel ik ook echt ‘kleur’. Anders dan de saaie gewone motten laten deze een waar kunstwerk van onze Schepper zien.” Tot de nachtpauwogenfamilie behoren onder andere de oranjekleurige Antherina suraka van Madagaskar, de groen met roze Actias dubernardi die in China kan worden gevonden en de van Maleisië afkomstige gele Actias maenas.

Zo groot als een bord

Het is niet alleen de kleur wat de nachtpauwoog onderscheidt. Ze zijn groot. Echt heel groot! Het woord ‘giant’ (reus/gigant) vind je dan ook vaak terug in hun Engelse namen. Er wordt algemeen aangenomen dat de atlasvlinder (Attacus atlas) de grootste van alle Lepidoptera is, met een spanwijdte van 30,5 centimeter en een vleugeloppervlak van 387 cm2. Dat is ongeveer zo groot als een dinerbord! „Stel je eens voor dat zo’n insect de voorruit van je auto raakt…”

Staarten als linten

Als grootte niet voldoende is om aandacht te trekken, dan is er nog een andere soort uit de groep van de Saturniidae die records breekt. De spanwijdte van de komeetstaartvlinder (Argema mittrei) is met ongeveer 20 centimeter al niet mis. Deze vlinder is echter vooral bekend om zijn elegante, lintachtige staart, die de langste is van alle insecten. John: „Helaas vinden we deze enorme nachtpauwogen niet in Europa of Noord-Amerika. Welke vlinder je wel bij ons kunt aantreffen? Dat is de bekende Amerikaanse maanvlinder (Actias luna). Met een spanwijdte van 10 tot 12 centimeter is die niet zo groot als zijn neefjes uit de tropen, maar toch… Met zijn geelgroene kleur en kantachtige staart trekt hij de aandacht van jong en oud.”

Nutteloos?

De bijzondere schoonheid van deze nachtvlinders stelt evolutionisten voor raadsels. Er is namelijk geen duidelijke naturalistische verklaring voor hun kleurrijke en unieke ontwerp. John: „Ze vliegen ’s nachts, dus gebruiken ze hun kleuren en vleugelvorm niet voor onderlinge herkenning. Ze maken gebruik van chemische stoffen, zogenaamde feromonen, om hun partner te lokaliseren. Daar zijn die kleuren en vormen dus niet voor nodig.” Om over camouflage maar niet te spreken… Voor John is het overduidelijk: „Deze vlinders zijn ware meesterwerken van onze Schepper. Misschien ontdekken we nog eens een biologische functie voor de adembenemende patronen op hun vleugels, maar één ding is zeker: God maakte ze om ons Zijn liefde voor schoonheid te tonen. Net als de sterren aan de hemel zijn deze tere schepsels echte getuigen van Gods eer. Als God zoveel inspanning heeft getroost in het ontwerpen van die overweldigende schoonheid, zodat wij daarvan zouden kunnen genieten, hoeveel temeer gaat Zijn zorg dan naar ons uit? God toont ons de bewijzen van Zijn werk in alles om ons heen. Zijn vingerafdrukken zijn zichtbaar, zelfs in het donker van de nacht.”

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!