Prachtig gepreserveerde fossielen

by | feb 5, 2024 | Paleontologie

Prachtig gepreserveerd

In de vrijwel onderste fossielhoudende gesteentelagen, het Cambrium, kom je een enorme rijkdom aan gefossiliseerde levensvormen tegen. Sommige zijn herkenbaar als dieren die vandaag nog leven, andere zien eruit alsof ze uit een sciencefictionfilm zijn gekropen. Een heel bijzondere Cambrische afzetting ligt in China. Daarin troffen onderzoekers onlangs veel niet eerder ontdekte soorten aan. Ook zijn er sporen van weke organen in de fossielen te zien. Wat is daar zo opzienbarend aan?

Zelfs de zachte delen van deze Cambrische fossielen bleven bewaard!

fossielen

518 miljoen jaar. Zo oud zouden de fossielen van de zogenaamde ‘Qingjiang-biota’ zijn. Onderzoekers van de Northwest University in Xi’an (China) hebben in de buurt van die stad een zogenaamde Lagerstätte gevonden: sedimentair gesteente waarin fossielen goed bewaard zijn gebleven en waarin je veel verschillende soorten kunt vinden. Van de 101 diersoorten die de Chinezen in deze fossielen-‘schatkamer’ aantroffen, was meer dan de helft nog onbekend.

Fossielen van zachte dieren

Tussen de gevonden fossielen zaten opmerkelijk veel waterdieren zonder harde lichaamsdelen, zoals kwallen, ribkwallen, sponzen en zeeanemonen. Dat maakt de Qingjiang-biota tot een vrij unieke verzameling, want dit soort zachte dieren fossiliseren doorgaans slecht. Ook bij aangetroffen dieren met harde onderdelen, zoals de garnaalachtige Leanchoila, zijn sporen van zachte weefsels te zien, zoals interne organen. Die zijn overigens wel versteend, je kunt er geen DNA meer uit halen. Desondanks bleven afdrukken van zachte delen als verkleuringen bewaard, wat de onderzoekers inzicht geeft in de lichaamsbouw van deze fossiele soorten.

Cambrisch ecosysteem

De Qingjiang-fossielen zouden tot een van de eerste meercellige levensvormen op aarde hebben behoord, helemaal onderaan de geologische kolom. Daarom zouden ze zo primitief zijn. Alhoewel, primitief? In het Cambrium zijn de meeste van de biologische stammen (phyla) die men tegenwoordig in het dieren- en plantenrijk onderscheidt al vertegenwoordigd. Je ziet er een grote diversiteit aan leven: een compleet Cambrisch ecosysteem. En ook hebben de levensvormen al direct vanaf het begin ingewikkelde structuren. Kortom: ze zien er helemaal niet zo primitief uit. Sommige van die ‘primitieve’ soorten, zoals ribkwallen, leven zelfs tegenwoordig nog. In ruim 500 miljoen jaar zijn ze nagenoeg onveranderd.

fossielen ribkwal

Kwallen, garnaalachtigen en andere diersoorten zijn perfect gefossiliseerd. Dat kan alleen als de dieren destijds snel zijn bedekt.

Bijbelse verklaring

Dat de fossielen van de Qingjiang-biota zo mooi bewaard zijn gebleven, is te danken aan de omstandigheden tijdens de afzetting. Deze levensvormen moeten snel zijn bedekt met zuurstofarme sedimenten vol mineralen. Alleen dan kun je zulke prachtige afdrukken krijgen.

Veel Bijbelgetrouwe wetenschappers denken dat de lagen die bij het Cambrium horen de eerste zondvloedafzettingen zijn. Dit leven was als eerste slachtoffer van het opkomende water en werd met een modderstroom meegesleurd. Daar versteenden de aardlagen en fossiliseerden de Qingjiang-levensvormen. Om nu, zo’n 4500 jaar later, te worden ontdekt. Zo zijn het stille getuigen van de grootste watersnoodramp in de wereldgeschiedenis.

Meer weten over fossielen?

Bronvermelding
Weet 57   Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine nummer 57, juni 2019. De betreffende Weet is te koop via de Logos Webshop. Wil je vaker Weet Magazine lezen? Dan kun je ook abonnee worden via de website van Weet Magazine. Logos Instituut beveelt het Weet Magazine van harte aan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!