Razendsnelle evolutie van Afrikaanse olifanten

by | okt 22, 2021 | Evolutie, Nieuws

In het hoogstaande wetenschappelijke tijdschrift Science is op 22 oktober 20211 een artikel gepubliceerd over de razendsnelle evolutie van olifanten in het Gorongosa National Park in Mozambique. Wetenschappers zijn erover verbaasd dat er binnen enkele generaties zulke grote verschillen te zien zijn, maar voor de creationist is daar niets verbazingwekkends aan.

Razendsnelle evolutie olifanten

In de burgeroorlog van Mozambique (1977 tot 1992) is er massaal op olifanten gejaagd om hun slagtanden. De slagtanden werden verkocht om de oorlog te kunnen financiëren. Als gevolg hiervan is in die tijd de olifantenpopulatie met 90% afgenomen.

Niet alle olifanten in dat gebied hadden slagtanden. Mutaties op een gen (AMELX) worden geassocieerd met dit gebrek aan slagtanden. Olifanten met deze mutaties, en dus zonder slagtanden, werden gespaard door de stropers. Daardoor hadden zij een grotere kans om te overleven en dus om nakomelingen te krijgen. Dit lijkt sterk op het proces van natuurlijke selectie, de selectie hier is alleen niet natuurlijk, maar door mensen gedreven.

Hierdoor nam de relatieve hoeveelheid van slagtandloze olifanten toe. De proportie van slagtandloze olifanten was vóór de burgeroorlog 18,5% (gemeten van 1970 tot 1977). Van de overlevende generatie vlak na de oorlog had 50,9% geen slagtanden (rond 2000), en een generatie later (na 2010) was de proportie van slagtandloze olifanten 33%.

Verhouding van slagtandloze olifanten

Verhouding van vrouwelijke olifanten in Gorongosa National Park vóór en na de burgeroorlog, en een generatie later. Olifanten met twee slagtanden zijn donkerblauw weergegeven, olifanten met één slagtand lichtblauw en olifanten zonder slagtanden wit. Bron: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abe7389

Dit is een vorm van evolutie. Waar wetenschappers verwachten dat er vele generaties voor nodig zijn om de verhoudingen van verschillende fenotypen2 te veranderen, gebeurde het hier binnen één generatie.

Het gaat hier wel om alleen vrouwelijke olifanten, het AMELX locus waarop zich de mutaties bevinden zit op het X-chromosoom en is dodelijk voor mannetjes die maar één X-chromosoom hebben. Vrouwtjes hebben twee X-chromosomen en kunnen met het gezonde AMELX locus op hun andere X-chromosoom overleven.

Voor jonge-aarde creationisten is het geen verrassing dat verandering van soorten zo snel plaats kan vinden. Sinds de verspreiding van de dieren na de zondvloed , zo’n 4000 tot 5000 jaar geleden, hebben de basissoorten zich ontwikkeld tot alle varianten die we kennen. Alle olifantensoorten (en waarschijnlijk ook de uitgestorven mammoetsoorten) moeten zich in die tijd hebben ontwikkeld vanuit de basisolifant. Volgens de seculiere wetenschap was daar tot 6 miljoen jaar voor nodig!3

Tags: Razendsnelle evolutie olifanten

Voetnoten

  1. Shane C. Campbell-Staton et al. (2021), Ivory poaching and the rapid evolution of tusklessness in African elephants, https://www.science.org/doi/10.1126/science.abe7389
  2. Uiterlijke kenmerken
  3. https://www.nationalgeographic.com/animals/article/woolly-mammoth-evolution

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!