Rennen voor de geit en vertellen over de scheppingsgeschiedenis

by | feb 1, 2021 | Onderwijs

“Lieve baas van Bob. Hier is een Bijbel. Die mag u houden. Daar staat alles in over de Heere. Hoe mensen Hem lief kunnen hebben. Groetjes van Jess, ook aan Bob.”

In 2019 verscheen het derde deeltje in de serie Tess en Jess. Het kinderboek is geschreven door Geesje Vogelaar-van Mourik en verschenen bij uitgeverij De Banier. Het gaat over de klas van Tess en Jess die geld inzamelen voor een fiets van de dominee in Afrika. De dominee moet nu namelijk altijd lopend zijn bezoeken afleggen en de gemeenteleden wonen daarvoor soms te ver uit elkaar. Ze bedenken een kijkdoosactie, maar helaas halen ze daar niet genoeg geld mee op. Er is meer nodig, daarom bedenkt de klas nog een sponsorloopactie. Nu halen ruim het bedrag van honderd euro op. Er is zelfs nog geld over om bijbels voor de kinderen in Afrika te kopen en een geit. De dominee krijgt zijn fiets, de bijbels en de geit en stuurt hen een bedankbrief.

Schepping

In het kinderboek is ook aandacht voor de schepping. Wanneer Tess en Jess samen met Koen en Bram langs de deur gaan met hun kijkdoos komen ze ook langs bij mensen die nog nooit van de Bijbel of de Heere gehoord hebben, of zich er nauwelijks in verdiept hebben. Wanneer ze bij meneer Schaap aan de deur komen vraagt hij de kinderen Wie de Heere is? Bram legt het uit:

’Dan zal ik het wel vertellen. De Heere is God. Hij woont in de hemel. Hij heeft alles gemaakt. De zon en de maan enne… de bloemen en de bomen. O ja, en ook de mensen. ‘Zo, zo, hoe weet jij dat? ‘Uit de Bijbel’. ‘Die heb ik niet’, zegt de meneer. ‘O’, zegt Bram.

Tess en Jess vinden het erg dat meneer Schaap nog nooit van de Heere of de Bijbel gehoord heeft en besluiten hem een Bijbel cadeau te doen. Kinderen zijn hierin vaak erg spontaan. Goed dat de schrijfster ook op deze wijze aandacht heeft aan de scheppingsgeschiedenis en evangelisatie. Het boekje zal vanwege het reformatorische jargon, vooral gelezen worden door reformatorische kinderen.

Dit boek wordt ook te koop aangeboden in onze webshop.

Ook het eerste deel in de serie ‘Tess en Jess’ spreekt positief over onze vroegste geschiedenis. Zie hier de bespreking en hier het boekje in onze webshop.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2022’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!