Rentmeesterschap, opwarming van de aarde en een vermiste vrouw – Bespreking ‘Vrouw Vermist’

by | dec 28, 2020 | Onderwijs

“Hij voelt paniek in zich opkomen. Zou Dario nog wel aan het touw vastzitten? Hij kan het touw in blijven halen, maar er komt geen spanning op. Hij begint steeds sneller te trekken. Er ligt al een behoorlijke bos aan zijn voeten. Het uiteinde moet wel bijna naar buiten komen. Met grote ogen staart Sebastian naar de spleet waar nog steeds touw uitkomt. Zijn adem gaat sneller en sneller. Het einde moet zo komen… En dan worden zijn ogen ineens groot van verbazing…”

We hebben al een aantal jeugdboeken van Adri Burghout besproken. Waaronder het vierde deel van de serie ‘Douwe en Dario’: ‘Gevecht met het verleden’.1 Het eerste deel van deze serie heeft als titel ‘Vrouw vermist!’ en gaat over een vrouw (Gabi) die samen met haar zoontje (Felix) op vakantie is in Zwitserland. Op een dag beklimt ze samen met haar zoontje een wandelpad. Wanneer ze samen rusten glijdt, door een klein ongelukje, haar tas naar beneden. Ze probeert deze te pakken, maar verliest zelf ook haar evenwicht. Ze glijdt naar beneden en lijkt spoorloos verdwenen. Een flinke reddingsactie wordt op touw gezet, maar blijft zonder resultaat. Totdat hoofdpersoon Dario een bloedspoor vindt. Is dit spoor van Gabi? Daarvoor moet je het boek zelf maar lezen. Het boek verscheen in 2017 bij uitgeverij De Banier.

Zorg voor Gods schepping

Wanneer opa samen met Dario en zijn vriendje Sebastiaan aan het wandelen zijn door de bergen komen ze bij een gletsjer. Opa merkt op dat deze gletsjer vroeger veel groter was, maar door klimaatverandering is deze gekrompen. Opa laat aan de jongens merken dat hij niet gelooft dat de mens de oorzaak is van deze opwarming. “Er zijn in het verleden wel vaker koude en warme perioden geweest.” Hij noemt het zelfs een beetje hoogmoedig om te denken dat de mens in staat is (het klimaat op) de aarde naar zijn eigen hand te zetten. “Onze Schepper wil dat we op een goede manier met de aarde omgaan, maar om te denken dat wij in staat zijn om zulke processen als ijstijd en opwarming te kunnen sturen of bijsturen…’ Opa schudt traag zijn hoofd. ‘Alsof wij net zo knap zijn als God. Dat kan niet waar zijn, toch?’ De jongens weten het niet en halen voorzichtig hun schouders op.” Fijn dat de auteur aandacht heeft voor de zorg voor deze aarde. Zelf denk ik anders over de klimaatsverandering. De mens is, zo is mijn mening, wel degelijk in staat om negatieve invloed op het klimaat uit te oefenen. Simpel gezegd: Als wij door de zonde(val) de hele aarde kunnen verwoesten (‘om uwentwil (…) vervloekt’), waarom kunnen wij als mensen dan geen negatief effect hebben op het klimaat? Wanbeleid heeft wel degelijk gevolgen voor het klimaat.2 Burghout laat zien dat ondanks het verschil van inzicht tussen christenen onderling er één gemene deler is: trouwe zorg voor de schepping is de wil van onze Schepper.

Het tweede deel van de ‘Douwe en Dario’-serie, ‘Tragische erfenis’, bevat slechts een kleine aanwijzing naar de schepping en de zondeval. Wanneer er een vrouw overlijdt in het dorp dan zegt vader (Douwe) dat de mens niet geschapen is om te sterven.3

Dit boek wordt ook te koop aangeboden in onze webshop. Adri Burghout heeft nog meer boeken geschreven met aandacht voor de vroegste geschiedenis: ‘Gevecht met het verleden’(bespreking), ‘Gewetenloze gansters’ (bespreking) en ‘Tim & Tor en de Grottenleeuw’ (bespreking).

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/snelle-geologie-en-een-rare-wereld-na-de-zondeval-recensie-gevecht-met-het-verleden/. Dit boek is te koop in onze webshop: https://webshop.logos.nl/winkel/producttype/boeken/gevecht-met-het-verleden/.
  2. Dit geldt overigens niet alleen voor recente tijden, de Romeinen en Grieken konden er ook wat van: https://historianet.nl/beschavingen/romeinse-rijk/oudheid-zat-vol-met-vervuilers.
  3. Dit boek wordt niet te koop aangeboden in onze webshop, maar is wel hier te verkrijgen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!