Reusachtige farao’s

by | nov 10, 2018 | Geschiedenis, Onderwijs

De Israëlieten liepen waarschijnlijk niet alleen in Kanaän reuzen tegen het lijf. Ook in Egypte liepen die rond. Wat dacht je van farao Senoeseret III en farao Sesochris? Zij zouden respectievelijk zo’n 2,05 meter en 2,49 meter lang zijn geweest.

Manetho was een Griekstalige Egyptenaar die rond 250 v.Chr. werkzaam was als hogepriester in Heliopolis. Hij droeg aan koning Ptolemaeus II een in het Grieks geschreven Egyptische Geschiedenis op. Daarin staat dat farao Senoeseret III een enorme lengte had. Hij was vier el, drie palmen en twee
duimbreedten lang. Die maten zijn aan het menselijk lichaam ontleend. Een Bijbelse el wordt tegenwoordig berekend op 445 millimeter (alhoewel
er afwijkende getallen mogelijk zijn), een palm is 76 millimeter en een vingerbreedte 19 millimeter. Omgerekend zou de farao dan 2,046 meter lang moeten zijn geweest! Helemaal een reus van een kerel was farao Sesochris. Volgens Manetho was hij vijf el, drie palmen en twee vingers lang. Omgerekend is dat 2,491 meter!

Moet je je voorstellen dat archeologen de stoffelijke resten van deze farao’s zullen vinden. Een mummie van tweeënhalve meter… dat zou voor Egypte de ontdekking van de eeuw zijn.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., 2015, Reusachtige farao’s. Er liepen niet alleen grote kerels rond in Kanaän, Weet 36: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!