De Slims River verdwijnt in 4 dagen tijd

by | mei 1, 2017 | Geologie, Onderwijs

Een rivier in Canada is plotseling verdwenen! In slechts vier dagen kwam de hele rivierbedding droog te staan. Nu volgt het water een andere route. Hoe is dat zo gekomen?

17PIRACY1-superJumbo-660x400.weet

De Slims River in het Canadese territorium Yukon is niet meer.1 De rivier was zo’n 24 kilometer lang en gemiddeld 480 meter breed en mondde uit in het Kluanemeer. Nu is er niets meer over dan een modderige bedding. De oorzaak daarvan vind je aan het begin van de voormalige rivier. Slims werd namelijk gevoed door een deel van het smeltwater van de Kaskawulshgletsjer. De rest ging een andere kant op, door de Alsekrivier. Doordat veel ijs van deze gletsjer in korte tijd smolt kon het smeltwater een diepe geul uitslijten. Hierdoor verdwijnt al het smeltwater via de Alsekrivier in de Golf van Alaska.

Langzaam proces

De ‘omlegging’ van de Slims River ging snel. In slechts vier dagen tijd was het water verdwenen. Als je uitgaat van een miljarden jaren oude aarde is dit een oogwenk. In de aardlagen vind je ook sporen van oude rivierbeddingen, waarvan de rivier zelf een andere koers is gaan volgen. Tot nu toe ging men ervan uit dat deze koersveranderingen honderden of duizenden jaren duurden, het was dus een langzaam proces. Voor het eerst in de geschiedenis zijn mensen getuige geweest van een snelle verandering van een waterstroom. Dat zet je aan het denken: kunnen de koerswijzigingen uit het verleden ook snel zijn gegaan?

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. http://www.sciencealert.com/scientists-say-an-entire-river-in-canada-vanished-in-the-space-of-just-4-days

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!