Ruben kijkt naar de regenboog

by | nov 16, 2018 | Onderwijs

De regenboog, niet als teken van de homobeweging, maar als teken van Gods trouw. Dat moeten wij onze peuters onderwijzen. Het boekje ‘Ruben en de regenboog’ van Jolanda Dijkmeijer en Liza-Beth Valkema kan daarbij helpen.

Ruben en de regenboog

Het boekje over Ruben gaat over de kleuren van de regenboog. De peuter leert de diverse kleuren van de regenboog kennen en benoemen. “’Mama,’ vraagt Ruben ‘welke kleur heeft de regenboog?’ ‘Rood’, zegt mama. ‘Zo rood als de meloenen van de groentenman [sic].’ Naast rood leert het kind de kleur oranje, geel, groen, blauw en paars kennen.

Naast de kleuren leert de peuter ook het natuurverschijnsel ‘regenboog’ kennen. De regenboog komt alleen als het regent én de zon schijnt. De betekenis van de regenboog wordt helder doordat de auteurs op de laatste bladzijde spreken over ‘de regenboog’ als ‘teken van Gods trouw’. Het leert daarnaast, door de voorwerpen op de plaatjes, hoe het leven in de Bijbeltijd eruit zag. Naast het educatieve element krijgt het kind op deze manier ook een stukje geestelijke opvoeding mee. De vrolijke tekeningen en de aansprekende schrijfstijl maken het boekje aantrekkelijk voor de peuter.

Helaas missen we in het boekje het antwoord op de vraag waarom de regenboog een teken van Gods trouw en zorg is? Laten we blijven verwijzen naar gebeurtenissen in het verleden. De opvoeder die het kind uit dit boekje voorleest zou hier kunnen wijzen op de geschiedenis van Noach.1 Dat is namelijk de bevestiging van Gods trouw en zorg. Er is namelijk, zoals beloofd, nooit meer een wereldwijde vloed op de aarde geweest. De regenboog is niet zomaar het teken van Gods trouw en zorg geworden, maar met reden.

Dit boekje wordt te koop aangeboden in onze webshop.

Voetnoten

  1. Dat kan bijvoorbeeld door na dit boekje de Bijbelse geschiedenis van Noach voor te lezen (uit een vertelboek dat geschikt is voor de peuter) of, als de spanningsboog sterk afgenomen is, een kort gesprekje aan te gaan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!