Salade etende haaien

by | jan 17, 2020 | Biologie, Ecologie & biodiversiteit, Onderwijs

In het algemeen worden haaien worden gerekend tot de carnivoren (vleeseters) en tot voor kort vormde de kaphamerhaai, Sphyrna tiburo, daarop geen uitzondering. Levend in ondiep water dicht bij de kust, stond die bekend als een jager van vis, krabben en garnalen die aanwezig zijn in de zeegrasweiden.

Een analyse van de maaginhoud van deze haaien liet echter zien dat ze ook grote hoeveelheden zeegras aten – vooral de jonge haaien, waarbij tot 62% van hun totale darminhoud werd geïdentificeerd als plantaardig.

Omdat de onderzoekers niet zeker wisten of zeegras-eten incidenteel of opzettelijk was en twijfelden of de kaphamerhaaien er enige voedingstoffen uit konden halen, gezien hun (voor het verteren van plantaardig vezelmateriaal) te korte “vleesetende voorouder” darmen, gingen ze verder op onderzoek.1 Gedurende drie weken zetten ze gevangen gehouden kaphamerhaaien een dagelijks dieet van 90% zeegras (herkenbaar door een 13C-label) en 10% inktvis. De haaien namen allemaal toe in gewicht en meer dan de helft van het zeegras werd met succes verteerd. Bovendien zagen de onderzoekers een piek in de activiteit van een cellulose-afbrekend enzym – mogelijk behorend tot een nuttige microbe die in de darm van de haai leeft.
De onderzoekers zeggen dat deze resultaten overduidelijk aantonen dat kaphamerhaaien, “oorspronkelijk gedacht uitsluitend carnivore dieren te zijn”, aanzienlijk voedingsvoordeel halen door het eten van zeegras.2

Het wetenschappelijk tijdschrift Science meldde de ontdekking en beschreef de kaphamerhaai als “de eerste salade-etende haai op aarde”.3 Sommigen zullen dat betwisten, gezien er al lang waarnemingen bekend zijn van verpleegsterhaaien in het wild die wieren begrazen. En ook vanwege het bestaan van ‘Florence’, een gevangen verpleegsterhaai die sinds een eerdere vishaakblessure nu vlees schuwt en broccoli, kool en andere groenten prefereert.4,5

Eigenlijk zijn geen van deze voorbeelden de eerste salade-etende haaien op aarde. Die eer gaat naar de eerste haaien die ooit hebben geleefd, ongeveer 6000 jaar geleden en die op dag 5 van de scheppingsweek werden geschapen, die 100% vegetarisch werden geschapen. De salade-etende haaien van vandaag zijn een herinnering dat hun voorgeslacht oorspronkelijk herbivoor was, niet vleesetend. Zelfs nu in de hedendaagse wereld na de zondeval, kunnen zij en andere ‘vegetarische carnivoren’ het van tijd tot tijd nodig hebben hun dieet aan te vullen met wat vleeseiwit.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Creation Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Catchpool, D., 2018, Salad-eating sharks, Creation 40 (4): 56 (artikel).

Voetnoten

  1. Leigh, S., Papastamatiou, Y., and German, D., Omnivorous sharks? An analysis of bonnethead shark digestive physiology provides evidence for seagrass digestion and assimilation, sicb.org, Society for Integrative and Comparative Biology—Annual Meeting 2018, Abstract 109-1, 7 January 2018.
  2. Leigh, S., Papastamatiou, Y., and German, D., Omnivorous sharks? An analysis of bonnethead shark digestive physiology provides evidence for seagrass digestion and assimilation, sicb.org, Society for Integrative and Comparative Biology—Annual Meeting 2018, Abstract 109-1, 7 January 2018.
  3. Pennisi, E., Meet the world’s first salad-eating shark, sciencemag.org, 7 January 2018 | doi:10.1126/science.aas9301.
  4. Wrenn, E., Meet Florence, the world’s first vegetarian shark who prefers celery sticks and cucumber to fish, dailymail.co.uk, 18 May 2012.
  5. Catchpoole, D., Vegetarian shark—The nurse shark that uses her razor-sharp, serrated teeth to pulp broccoli and cabbage, celery and lettuce, Creation 36(2):15, 2014.