Samenwerken door symbiose bladluis en mier

by | sep 19, 2022 | Biologie, Ecologie & biodiversiteit

Een mooi voorbeeld van samenwerking of symbiose treffen we aan in de natuur bij de samenwerking van de mier met de bladluis.

Symbiose bladluis en mier

Symbiose bladluis en mier

Uit onderzoek is gebleken dat mieren- en bladluiskolonies elkaar versterken. Er is sprake van wat men noemt een symbiose: samenwerking met wederzijdse voordelen. Op planten waar geen mieren in de buurt zijn is het gemiddelde aantal bladluizen minder dan 70. Op planten waar wel mieren bij aanwezig zijn staat het gemiddelde op meer dan 1000! In Spreuken 6:6 staat: ‘’Ga naar de mier, luiaard, zie zijn wegen en word wijs.’’ De samenwerking tussen mieren en bladluizen is ook een mooie illustratie van het samen-gevoegd, samen-gehouden en samen-gebouwd worden van Efeze 4:16. Maar ook van 1 Korinthe 12, het hoofdstuk van onderlinge afhankelijkheid, 21 En het oog kan niet zeggen tegen de hand: Ik heb je niet nodig, of vervolgens het hoofd tegen de voeten: Ik heb jullie niet nodig. 22. Ja, meer nog, de leden van het lichaam die de zwakste schijnen te zijn, zijn echter juist noodzakelijk. 23. En aan de leden van het lichaam die wij als minder eervol beschouwen, verlenen wij groter eer en onze oneerbare leden krijgen een grotere eer.

Bladluizen zijn voor mieren, wat koeien zijn voor mensen. Mieren leven van de honingdauw die bladluizen produceren. Op een gezonde plant produceren bladluizen 2 druppels honingdauw per uur. Eén druppel honingdauw is ongeveer net zo zwaar als een kwart van het gewicht van een bladluis. In vergelijking zou een koe ongeveer 250 liter melk per uur geven!!!

Bladluis en mier

De bladluis produceert zoveel honingdauw dat hij graag een deel afstaat aan de mier. De Bijbel zegt:

Mattheüs 10:8 “…U hebt het voor niets ontvangen, geef het voor niets.”

De uitspraak ‘’zo arm als een luis’’ gaat hier niet op. Bij zowel de bladluis als de mier zijn geen armen, ze delen alles samen. De mieren hebben een extra maag speciaal voor dat doel. Wanneer 2 mieren elkaar ontmoeten kan een mier die honger heeft bijtanken uit de extra maag van de andere mier. Er is altijd overvloed, het lijkt wel een land van melk en honing. De mier is de bladluis dan ook zeer dankbaar voor de honingdauw en uit dank zorgt de mier voor bescherming van de bladluis. Het komt wel voor dat mieren een soort verdedigingslinie aanleggen om de bladluis te beschermen. Maar de mier doet meer. Als een plant helemaal is leeggezogen wijst de mier de bladluis de weg naar een nieuw plantenrijk met gezonde planten. Maar ook daar blijft het niet bij. Wat de mier ook doet is oppassen op de kindertjes van de bladluis. Een vrouwtjes bladluis heeft geen mannetje nodig om zich te vermenigvuldigen. Ze kan zichzelf gewoon klonen!

Bladluizen kunnen niet alleen levende bladluizen voortbrengen. Als ze de winter aan voelen komen, leggen ze eitjes zodat ze beter beschermd zijn tegen de kou. Deze eitjes worden door de mieren onder de grond gebracht en verzorgd totdat ze uitkomen. Daarna worden ze door de mieren grootgebracht en vervolgens in het voorjaar weer boven de grond op gezonde planten gezet.

Samenwerken, coöperatief leren, samen-voegen, samen-houden en samen-bouwen. De mier is niet meer dan de bladluis, ze hebben elkaar nodig om in leven te blijven en te groeien en een sterk volk te worden. Daar kunnen we als gelovigen nog een voorbeeld aan nemen.

Bronvermelding

Dit artikel stond eerder in het boekje Het Beste Onderwijs uit 2013 van stichting Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs.

Meer lezen over symbiose?

Symbiose en slaafs gedrag
Raadselachtige verspreiding van de symbiose van de wortelknolletjes

Tags: Symbiose bladluis en mier. Symbiose bladluis en mier.