Saturnusringen houden zich groot

by | dec 30, 2019 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

De planeet Saturnus staat bekend om z’n mooie ringen. Astronomen hebben methoden om de massa van die ringen te bepalen. En wat blijkt? Eén van die ringen is een stuk lichter dan geschat. Dat levert problemen op voor de leeftijd die er altijd aan is gegeven.

De ringen van Saturnus dragen letters die oplopen, in chronologische volgorde, gebaseerd op hun ontdekking. De B-ring is de grootste en helderste. Deze ring zou volgens astronomen een grote massa moeten hebben om – na miljarden jaren – nog zo helder te kunnen zijn. Door ruimtestof worden de ringen namelijk langzamerhand steeds donkerder. Om hier een verklaring voor te vinden stelden astronomen voor dat de ring een hoge dichtheid heeft. Dat betekent dat er veel van het oorspronkelijke, heldere ijs in die ring zat en dat er dus veel helder materiaal ‘gerecycled’ kan worden binnenin de ring. Maar er draaien ook manen om Saturnus heen, die het stof in de ringen door hun zwaartekracht verstoren. Ze veroorzaken verstoringen in de ringen die kenmerkende patronen vertonen.

Op basis van die patronen kan men bepalen hoeveel massa er in zo’n ring zit. De B-ring blijkt de helft tot 1/7 lichter te zijn dan men verwachtte op basis van miljoenen jaren. En dat betekent dat er minder materiaal gerecycled kan worden dan verwacht en dat de ringen dus geen 4,5 miljard jaar oud kunnen zijn. Seculiere astronomen moeten daarom (zonder enig bewijs) stellen dat de ringen ergens in de afgelopen 100 miljoen jaar zijn ontstaan. Dat lijkt lang, maar dat is slechts 1/45-ste van het leven van Saturnus. Als je echter uitgaat van een jonge aarde en een recente schepping is er helemaal geen probleem voor de jong uitziende ringen van Saturnus.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Saturnusringen houden zich groot, Weet 38: 10.

M
"

Artikelen

Artikelen