Schaap met vijf poten

by | feb 27, 2020 | Biologie, Onderwijs, Vraag-en-antwoord

Vraag

Hij is geboren: het schaap met vijf poten. Of die vijfde poot nou echt heel nuttig is, is bij nader inzien de vraag. Hoe kan dit gebeuren? En waarom groeit een vijfde poot wel op de goede plek? Zou het kunnen functioneren, gespierd zijn en ‘bestuurbaar’ zijn?

Antwoord

Er worden wel vaker dieren geboren met een extra lichaamsdeel. Het geinige van dit schaap-bericht is de link met de uitspraak ‘schaap met vijf poten’, iemand die alles kan. Aan de andere kant is het ook wel weer triest dat zoiets in de dierenwereld kan gebeuren. Het is een gevolg van de zondeval, een typisch voorbeeld van een fout in de ontwikkeling van het embryo. De medische term voor deze zeldzame aandoening is polymelie. Er zijn twee hypotheses die polymelie verklaren. Sommige medici denken dat extra ledematen een overblijfsel zijn van een Siamese tweeling, waarvan er een
is gestorven tijdens de ontwikkeling. Andere achten het mogelijk dat er in de genetische code iets is misgegaan waardoor zich extra ledematen ontwikkelen.

Hoe het ook zij, de extra ledematen zijn doorgaans niet functioneel. Het filmpje van het schaap laat zien dat de vijfde poot er letterlijk en figuurlijk maar wat bij hangt.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Wit, J.R. de, 2017, Schaap met vijf poten, Weet 47: 50.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!