Schepping ontspant – Natuurfilms maken gevangenen minder agressief

by | feb 15, 2020 | Onderwijs

Beelden uit de natuur werken kalmerend. Gevangenen uit een zwaarbeveiligde instelling die natuurfilms te zien kregen, waren minder gewelddadig dan hun medegevangenen.

Waar kijk je liever naar: een kale, betonnen muur of een regenwoud? Die keuze is snel gemaakt. Maar een crimineel in de zwaarbeveiligde gevangenis van Oregon (VS), die de hele week weinig anders dan betonnen muren ziet, heeft weinig te kiezen. Ecoloog Nalini Nadkarni van de universiteit van Utah (VS) houdt zich al jaren bezig met de bestudering van het effect van de natuur op gevangenen. Ze ontwikkelde een project waarbij gevangenen tijdens het sporten natuurfilms te zien kregen. En wat bleek? Gevangenen die deze films zagen, bleken 26% minder vaak over de schreef te gaan in de gevangenis dan gevangenen die de films niet bekeken. De gevangenen bleken het liefst te kijken naar beelden van open terreinen, zoals woestijnen en de ruimte. Daarom gaat Nadkarni nu ook een samenwerking met NASA aan, om beelden van de Hubble-telescoop te kunnen tonen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Schepping ontspant. Natuurfilms maken gevangenen minder agressief, Weet 48: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!