Scheppingscongres in Zweden

by | sep 27, 2016 | Nieuws

De jaarlijkse scheppingsconferentie in Zweden wordt naar oud gebruik georganiseerd door één van de leden van de vereniging. Dit jaar werd neergestreken in de stad Kalmar aan de zuidoostkust van het land. Gedurende drie dagen, van vrijdagavond 16 september tot zondagmiddag 18 september 2016 ontmoetten verenigingsleden en andere belangstellenden elkaar rond belangrijke thema’s die spelen in de discussie schepping-of-evolutie. We verbleven met ongeveer 70 deelnemers in de plaatselijke, uiterst kleine, adventskerk die wordt geleid door voorganger Annala. Deze voorganger was een aantal jaar terug voorzitter van de vereniging Genesis. De plaatselijke geloofsgemeenschap zette zich in door eenvoudige maaltijden te verzorgen voor de deelnemers.

styggkarret-433688_1280

Alle lezingen werden dit jaar uitsluitend door eigen leden verzorgd. Andere jaren worden ook wel eens een ander Scandinavische of internationale gastsprekers uitgenodigd. Dit jaar waren er toespraken te beluisteren van acht verschillende, meest mannelijke sprekers. De keuze zijn, naar onze ervaring, in hoofdzaak toch wel onderwerpen waar veel mannen op af komen. Ook al is het positief dat de laatste jaren steeds meer vrouwen op de lezingen afkomen. Ik vind het ook positief dat vragen rond schepping en evolutie een onderwerp is waarmee je mannen aanspreekt. Voor de meeste onderwerpen geldt doorgaans het tegenovergestelde en domineren de vrouwen onder de deelnemers. De verhouding lag dit jaar op 70/30% (mannen/vrouwen).

Er wordt elk jaar weer opnieuw gekeken wat de beste mix is tussen tijd voor lezingen en tijd voor ontmoeting, waarbij gesprekken gevoerd worden. Het lijkt erop dat de organisatie steeds beter slaagt in het vinden van de balans tussen beiden, ziende op de positieve reacties die wij hierover kregen. Enerzijds wil men graag komen luisteren naar interessante onderwerpen, maar er is duidelijk ook behoefte aan ontmoeting. Niemand verdwijnt hier in de “massa” en men legt graag nieuwe contacten. Tijdens het houden van de jaarvergadering van de vereniging werd voor belangstellenden de film “De achilleshiel van de evolutietheorie” getoond, waarna een korte nabespreking van de film werd gehouden.1

Congres_Zweden_1

Congres in de stad Kalmar

Tijdens de conferentie kwamen in lezingen de volgende onderwerpen aan bod:
– Duiden de eigenschappen van het universum op een jong of oud universum?
– Wat zijn de basisgedachten waarom we evolutiegeloof afwijzen?
– Is het evolutiegeloof een dwangbuis?
– Welke misvattingen en waarheden bestaan er over evolutie?
– Moeten we ons verstand uitschakelen of mogen we deze gebruiken?
– De filosofie over het bewustzijn gerelateerd aan het naturalisme
– Het onderwijs en het scheppingsgeloof
– God, de schepping en wij (preekthema)

Op zaterdag werden er ook een tweetal ontmoetingen voor schoolkinderen georganiseerd waarbij het scheppingsonderwijs aangepast werd aan de leeftijd, iets wat duidelijk in de smaak viel bij zowel de kinderen zelf als bij hun ouders. Hiermee werd tevens een poging gedaan om gezinnen met kinderen ertoe te bewegen de scheppingsconferentie te bezoeken. Na de laatste lezing op zaterdagavond werd een panelgesprek gehouden in de eetzaal waarbij werd ingegaan op vragen vanuit het publiek. Op zondagochtend stond tijdens de gezamenlijke ochtenddienst het thema in het teken van de schepping: God, de schepping en wij. Voor belangstellenden was er zondagmiddag een mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een museum in de buurt van Kalmar met een groot aantal fossielen van dinosauriërs. Dit bezoek was beslist de moeite waard.

Een Nederlandstalig bestuurslid van de Zweedse scheppingsvereniging Genesis rapporteert over de Zweedse conferentie.

Voetnoten

  1. Deze dvd is ook in Nederland verschenen. Zie daarvoor onze webshop.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!