Sem’s dinosaurussen

by | jul 8, 2019 | Recensie

Sem is fan van dinosaurussen. Hij speelt er veel mee. Op een dag gaat hij met zijn moeder naar het museum. Daar bekijken ze heel veel dinosaurussen. Ze zien kleine dino’s (zoals de microraptor) en grote dino’s (zoals de brachiosaurus). En welke vindt Sem de mooiste? De stegosaurus!

Sem’s dinosaurussen

Dat is in het kort het verhaal dat verteld wordt in het boekje Sem’s dinosaurussen van Eva Vidén en Jens Ahlbom. Het boekje is oorspronkelijk in het Zweeds uitgegeven. In 2014 werd het vertaald en uitgegeven door Uitgeverij Christofoor. In het boekje leren kinderen diverse dinosaurussen kennen. De compsognathus die, volgens het boekje, net zo snel was als een auto. De troodon een slimme dinosaurus. Een brachiosaurus die meer woog dan 20 olifanten samen. De tyrannosaurus met veel tanden in zijn bek. De stegosaurus die zich verdedigde met de staart. De kinderen maken ook kennis met de microraptor. Het boekje meldt daarbij: “Die had vleugels en veren, net als een vogel.” Op de laatste pagina staan alle dino’s die langsgekomen zijn nog een keer met daarnaast Sem en zijn moeder. Zo leren de kinderen hoe groot (of klein) deze dino’s waren.

Het boekje is ’neutraal’ geschreven. Miljoenen jaren ontbreken in het boekje. Bij de microraptor wordt droog beschreven dat deze vleugels en veren had zoals een vogel. Dit is een correcte beschrijving van de fossielen die gevonden worden. Bij de compsognathus is het niet juist dat deze zo snel was als een auto. Computersimulaties laten zien dat de compsognathus ongeveer 54 kilometer per uur liep, vergelijkbaar met een struisvogel.1 Helaas ontbreekt in het boekje het creationistische wereldbeeld. Binnen dat wereldbeeld hebben dinosaurussen namelijk met mensen hebben geleefd.

Het is een leuk boekje geworden met aansprekende tekeningen. Omdat het boekje ‘neutraal’ is geschreven is het geschikt om voor te lezen aan onze kinderen. Zo leren ze verschillende dinosaurussen kennen en komen ze erachter dat sommige beesten die wij ‘dinosaurus’ noemen veren hadden. Als u de creationistische visie op dinosaurussen aan uw kinderen door wilt geven is dit boekje niet geschikt, of u moet er nog heel veel bij willen vertellen.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. Sellers, W.I., Manning, P.L., 2007, Estimating dinosaur maximum running speeds using evolutionary robotics, Proceedings of the Royal Society B 274 (1626): 2711-2716.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!