Sporen van de schepping in het dal van de zilverberken

by | jan 1, 2021 | Onderwijs

“Opperhoofd Bruine Bever en zijn vriend Adelaarsoog zetten hun ontdekkingstocht voort. Het bos hield hier boven op de heuvel op. De glooiende helling voor hen was met gras begroeid. Aan de voet van de heuvel klaterde een beek. Een paar vriendelijke berken omzoomden de oever aan beide kanten.”

Josh, uit Weston, gaat samen met zijn zusje Sara logeren bij zijn vriend Mattie en het zusje van Mattie, Louisa. Op een nacht gaan Josh en Mattie kamperen in het dal van de zilverberken. Ze zien midden in de nacht haastig een vrouw langslopen. Ze besluiten de tent uit te komen en de vrouw achterna te gaan. De vrouw lijkt niets kwaads in de zin want ze blijft staan bij een oude boerderij, snuffelt wat aan de bloemen, staat een poosje in gedachten en verdwijnt dan weer. Sara en Louisa komen er later achter dat het ging om mevrouw Appleby. Ze is weer teruggekomen in het dorp en wil het oude boerderijtje weer gaan bewonen. In het verhaal helpen Sara en Louisa mee om het boerderijtje op te knappen en schoon te maken. Het viertal bereidt zich ook voor op het grote indianenfeest en beleven allerlei avonturen. Naast dit verhaal krijgt het christelijk geloof grote aandacht.

Informatie

Het hierboven kort beschreven verhaal is te lezen in het boek Sporen in het dal van de zilverberken. Het boek is uitgegeven door Stichting Uit het Woord der Waarheid en is geschreven door Heidi Ulrich. Het betreft een vertaling vanuit het Duits van het boek Spuren im Tal der Silberbirken dat verscheen in 2009.

Schepping

In het boek is ook aandacht voor de schepping. Lees hieronder maar:

“’God woont in de hemel’, zei hij, ‘en Hij heeft alles gemaakt. De aarde met de mensen , de dieren, de planten. Ook het heelal met de planeten en sterren. God is groot en machtig’. Joey leerde die zondag veel over die God.”

Goed dat de auteur aandacht heeft voor de schepping en het christelijk geloof. Het boek is een aanrader om te lezen. Sommige lezers uit onze achterban zullen de zogenoemde toe-eigening van het heil anders verwoorden of daar een andere visie op hebben. Deze serie telt nog twee boekjes ‘De jongen met de cowboyhoed’ en ‘Het geheim van oude Jim’. Het eerste boekje behandelt heel summier onze vroegste geschiedenis. Door slechts te laten zien dat Josh uit de Bijbel onder andere over Noach leest. Het tweede boekje heeft geen verwijzingen naar onze oergeschiedenis.

Dit boek wordt ook te koop aangeboden in onze webshop.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2022’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!