Stamt alles af van één voorouder? – Nieuwe alternatieve verklaring: modulaire afhankelijkheid

by | feb 3, 2021 | Biologie, Onderwijs

Het bekendste argument voor de theorie dat alle levensvormen afstammen van één gemeenschappelijke voorouder, is dat ze veel overeenkomsten hebben. Nieuw onderzoek legt daar een bommetje onder.

Als je kijkt naar overeenkomsten tussen organismen, lijken ze met verwantschap te maken te hebben. Bijvoorbeeld: alle vogels hebben veren. Volgens de evolutietheorie komt dit doordat ze allemaal afstammen van een voorouder met veren. Er is geen enkel zoogdier met veren, doordat zoogdieren niet van die vogelvoorouder afstammen. Verwantschap past bij dit patroon, maar binnen het scheppingsmodel is dit veel moeilijker te verklaren. Want waarom zou een Ontwerper geen zoogdieren met veren hebben gemaakt?

Dit is een grote uitdaging voor creationisten. Daarom is een nieuw onderzoek van Winston Ewert, in 2018 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BIO-Complexity, van groot belang. Volgens Ewert kunnen de overeenkomsten ook verklaard worden zonder uit te gaan van verwantschap. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door hoe softwareontwikkelaars te werk gaan.

Wanneer een programmeur een nieuw computerprogramma schrijft, maakt hij daarbij vaak gebruik van reeds bestaande stukjes code (modules). Die modules zijn op hun beurt weer opgebouwd uit diepere modules. Het uiteindelijke programma is dus afhankelijk van deze modules. Dat heet
‘modulaire afhankelijkheid’. Verschillende programma’s kunnen deels afhankelijk zijn van dezelfde modules. Die programma’s hebben overeenkomsten, zonder dat ze aan elkaar ‘verwant’ zijn.

Ewert heeft dit gegeven toegepast op soorten, waarbij ‘families’ van gelijksoortige genen de modules zijn. Uit zijn analyse blijkt dat de overeenkomsten tussen soorten minstens zo goed verklaard kunnen worden door modulaire afhankelijkheid als door gemeenschappelijke afstamming.

Deze modulaire afhankelijkheid kun je weergeven in een overzicht dat een beetje een boomstructuur heeft (zie afbeelding). Maar zoals je ziet is het geen ‘afstammingsboom’ zoals evolutionisten verwachten; er zitten kruisverbanden in.

Dit onderzoek staat nog maar in de kinderschoenen, maar is al veelbelovend. Weet Magazine houdt je op de hoogte!

De paper van Winston Ewert is hier te vinden.

 

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., 2018, Stamt alles af van één voorouder? Nieuwe alternatieve verklaring: modulaire afhankelijkheid, Weet 54: 11.

 

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!