Steeds meer aanwijzingen voor Davids Koninkrijk

by | apr 28, 2017 | Archeologie, Geschiedenis, Onderwijs

Er komen steeds meer aanwijzingen dat er in Israël, in de tijd van David, een koninkrijk was. Er zijn potscherven gevonden uit die tijd waarop een naam staat die ook in de Bijbel voorkomt: Esbaal.

In 2012 zijn potscherven gevonden in Khirbet Qeiyafa, het Bijbelse Saaraim, vlak bij het Eikendal waar David Goliath versloeg. De naam die op de pot staat is ‘Esbaal ben Beda’. Dat betekent: ‘Esbaal, de zoon van Beda’. Het is een van de aanwijzingen voor een goede administratie en voor belastingafdracht in deze tijd, wat het beste past in een goed georganiseerd koninkrijk. De naam Esbaal kwam vaker voor in de tijd van koning David (1000 v.Chr.). Eén van de zonen van Saul heette bijvoorbeeld ook zo. In 2 Samuël 4 wordt hij Isboseth genoemd. Het gebeurde wel vaker dat de naam van de Kanaänitische godheid Baäl werd vervormd. De Esbaal die vermeld wordt op de potscherven is echter niet de zoon van Saul. De naam van zijn vader Beda was tot nu toe nog onbekend. Die naam komt helemaal niet in de Bijbel voor.

Tot een jaar of vijf geleden waren er nog helemaal geen inscripties bekend uit de tijd van Davids koninkrijk. Nu zijn er vier inscripties, waarvan twee uit Khirbet Qeiyafa. Deze vestingstad zal in de toekomst mogelijk nog meer archeologische schatten prijsgeven. We houden je op de hoogte.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!