Stof zul je eten!

by | sep 16, 2019 | 03. Theologie, 06. Biologie, Vraag-en-antwoord

Vraag

In de Bijbel staat dat de Heere God na de zondeval tegen de slang zegt dat hij op zijn buik moet kruipen en stof moet eten. Een slang kruipt inderdaad op zijn buik, maar eet hij ook stof?

Antwoord

Het is mogelijk dat je dit vers figuurlijk op moet vatten. Stof eten is dan een teken van vernedering. Dat kom je in het Nederlands ook nog tegen: iemand die ‘door het stof gaat’ is iemand die vernederd wordt.

Toch is het ook mogelijk dat ‘stof eten’ letterlijk wordt bedoeld. Een slang ‘ruikt’ namelijk met z’n gevorkte tong. Beter gezegd, hij proeft de geurtjes in de lucht, maar ook van de grond. Hij doet dat met een speciaal orgaantje in zijn bek: het orgaan van Jacobson. Daar zitten geurreceptoren in. De slang likt een beetje zand op met de punten van zijn tong en brengt dat langs het orgaan van Jacobson. Daarna moet hij z’n tong schoonmaken om opnieuw te kunnen ‘ruiken’. Dat doet hij door het zand in te slikken. Een slang eet dus wel degelijk stof.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2016, Stof zul je eten!, Weet 40: 49.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!