Nieuwe aanwijzingen voor exoplaneten

by | jan 9, 2016 | Astronomie & Kosmologie

Van steeds meer sterren wordt gezegd dat er planeten omheen draaien. Die worden exoplaneten genoemd. Maar zelfs met de beste telescopen zijn enorme sterren vaak niet meer dan een lichtpuntje. Exoplaneten zijn daarom nog lastiger waar te nemen. Er is nu nieuw indirect bewijs gevonden voor het bestaan van deze planeten.1

Sommige sterren hebben een schijf van gas en stof om zich heen. Veel astronomen geloven dat planeten uit zo’n stofschijf ontstaan, hoewel dat nog nooit is waargenomen. Ook uit modellen blijkt dat dit onmogelijk is. In de stofschijf zit vaak een gat, in het midden, waar de ster zich bevindt. Maar dat gat werd wel opgevuld door gas. Met een hele sterke telescoop, zoals de ALMA radiotelescoop in Chili, kon worden aangetoond dat ook in het gas gaten zitten. Dat zou volgens astronomen van de universiteit van Leiden betekenen dat daar een paar gasreuzen zitten, die als een stofzuiger het gas naar zich toe trekken. Die gasreuzen zouden dan een paar keer zwaarder zijn dan Jupiter, de zwaarste planeet uit ons zonnestelsel. Deze stofschijven wijzen op een recent ontstaan. Als ze al vele miljoenen jaren oud zouden zijn, zou het gas en stof door de ster en planeten verstoord en opgeslokt zijn.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is via deze link te raadplegen.

Voetnoten

  1. http://www.eso.org/public/netherlands/news/eso1549/