Hoe Stonehenge is gebouwd, is een mysterie. Een Amerikaanse bouwvakker denkt de oplossing te hebben gevonden.
Vierduizend jaar geleden is in Engeland een mysterieus bouwwerk opgetrokken: Stonehenge. Niemand weet hoe de bouwers het precies gedaan hebben, hoe ze de massieve stenen verplaatsten en neerzetten, maar er is een Amerikaan die denkt te weten hoe het ging. Wally Wallington heeft in zijn achtertuin zijn eigen Stonehenge opgetrokken. Wally is geen wetenschapper, maar weet wel het nodige over de verplaatsing van stenen. De gepensioneerde bouwvakker heeft een passie voor het bewegen van zware objecten. Door kleine blokjes onder de loodzware stenen te plaatsen, lukt het hem de blokken zonder veel moeite om hun as te draaien. de bouwers van Stonehenge zouden op deze wijze hun klus hebben kunnen klaren. Wally verplaatste op die manier al zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken: van zware blokken tot een complete schuur.
Zwaartekracht
Naast verplaatsing is ook het optillen van de loodzware stenen een fluitje van een cent. Wally gebruikt geen katrollen, hefbomen of machines. Het enige wat hij inzet zijn houtblokjes, stenen en zwaartekracht. Zodra de steen kantelt, duwt hij er een houtblok onder. Zo tilt hij de steen langzamerhand stapsgewijs op. Wie niet sterk is, moet slim zijn.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Jorritsma, R.N., Demoed, J.F.A., 2012, Stonehenge gebouwd met blote handen, Weet 17: 6.