De strepen van een zebra zijn er voor camouflage, zul je zeggen. Roofdieren zien vaak niet in kleur waardoor de zwart-witte strepen wegvallen tegen het Afrikaanse landschap. Maar dit blijkt niet zo te zijn, geven onderzoekers van de universiteit van Calgary aan.
Er zijn computeranalyses uitgevoerd op de zichteigenschappen van de twee belangrijke vijanden van de zebra: de leeuw en de hyena. Daaruit bleek dat in verschillende omstandigheden (licht, donker en schemering) de strepen geen voordeel bieden. Of beter gezegd, geen voordeel bieden ten opzichte van de huid van waterbokken en herten. Uit de analyses blijkt zelfs dat de onderzochte roofdieren pas op 50 meter afstand het strepenpatroon kunnen onderscheiden. Dat is natuurlijk erg dichtbij: op deze afstand kunnen de roofdieren hun prooi ook prima ruiken… Vermoedelijk beschermen de strepen wel tegen insecten. Die zouden de zebra vanwege de vorm van de strepen vaker mijden.
Bron: http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160122170837.htm
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.
Interessant, maar wat wekt hierin precies de interesse van creationisten? Wat maakt het uit waar die strepen voor dienen? Ik heb trouwens gelezen dat de strepen in elk geval verband houden met temperatuur en ze dus nuttig zijn tegen oververhitting:
https://www.scientias.nl/strepen-helpen-zebra-om-het-hoofd-koel-te-houden/
@Hetty Dolman,
Ik had hier mijn mening over wat de interesse van creationisten hier was neergezet, maar de redactie wil dat niet [plaatsen] en [daarom] niet dat iemand anders het weet.
[Noot van de redactie: Beste Peter, als je de reactie in normale toonzetting opschrijft dan plaatsen wij het op de website. Als het in strijd is met het moderatiebeleid dan niet. Het ging zo goed de afgelopen tijd, pak die toonzetting gerust weer op inhoudelijk-kritische reacties zijn zeer welkom!]
Hoi Peter,
“Ik had hier mijn mening over wat de interesse van creationisten hier was neergezet, maar de redactie wil dat niet [plaatsen] en [daarom] niet dat iemand anders het weet.”
Jammer, ik nu wel heel benieuwd. Misschien de redactie mij dan uitleggen wat zo interessant is aan de niet-camouflage-functie van de gestreepte zebra?
“Ik had hier mijn mening over wat de interesse van creationisten hier was neergezet…”
Het gaat niet om de interesse van creationisten, maar om die van de Darwinisten. De strepen van de zebra moeten adaptief zijn, anders kunnen ze niet worden geselecteerd. Steeds werd er beweerd dat ze zouden beschermen tegen predators, omdat het strepenpatroon de zebra onzichtbaar zou maken in de savanne. Het probleem is dat roofdieren de strepen geheel koud laten. De Darwinist heeft nu een probleem, want zijn selectieverhaal is onbruikbaar. Maar ze hebben al weer een nieuw verhaal: De strepen zijn nodig om het hoofd koel te houden.
@Peter B,
“Steeds werd er beweerd dat ze zouden beschermen tegen predators, omdat het strepenpatroon de zebra onzichtbaar zou maken in de savanne.”
Dat is m.i. onjuist. Dat onderzoek in Calgary geeft al aan dat wetenschappers niet precies weten waar die strepen voor dienen, en dit al heel lang een interessante vraag is en dat er daar alleen een aantal hypothesen over zijn. Die moeten getest worden, en camouflage valt blijkbaar af. Wel is het zo dat ze beschermen tegen tegen insecten (dus ziekten), en ook dat in warmere streken de zebra’s meer strepen hebben.
Zie bijv.: http://news.nationalgeographic.com/news/2015/01/150113-zebras-stripes-evolution-animals-science-africa/
Hetty, als bioloog uit een biologenfamilie (vader was biologieleraar) ben ik opgegroeid met het leeuwen-zien-zwart-wit-en-herkennen-de-zebra-niet-tegen-een-achtergrond-met-bomen-adaptatie-verhaal. Nu het niet opgaat is er het gerevideert tot wel-is-het-zo-dat-het-beschermt-tegen-insekten-en-dus-tegen-ziekten-adaptatie-verhaal. Darwinisme is verder niets dan adaptatie-verhalen.