Surfende spin ontdekt

by | aug 30, 2016 | Biologie, Onderwijs

Australië staat bekend om z’n vreemde en angstaanjagende dieren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er juist op dit continent een nieuwe spin is ontdekt. Dolomedes briangreenei, wordt het beestje genoemd, naar natuurkundige Brian Greene. En helemaal in stijl met de menselijke bevolking van Australië is de spin een echte surfer – en dan moet je denken aan de offline-variant van dat woord.

Dolomedes briangreenei is ongeveer zo groot als je hand. De spin gebruikt trillingen van het wateroppervlak om zijn prooi te vinden. En die prooi kan wel tot drie keer zo groot zijn als hijzelf. ‘Brian’ lust naast insecten die op het water landen ook maar al te graag een visje of pad – zelfs de giftige reuzenpad!

De spin is ontdekt in de buurt van de stad Brisbane. Hij leeft in en op zoetwaterstroompjes. ‘Brian’ is een goede zwemmer. Hij kan zijn twee middelste paren poten gebruiken om over het oppervlak te roeien. Als er gevaar dreigt duikt hij bliksemsnel onder water om zich op de bodem schuil te houden. ‘Brian’ is overigens niet gevaarlijk voor mensen.

Bron: http://mashable.com/2016/03/09/water-spider-brian/#Mnio1HXor8qg

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te lezen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!