Taalbarrière…

by | dec 29, 2017 | Letteren, Linguïstiek, Onderwijs

Mensen zijn de enige schepsels op aarde die gebruikmaken van een complexe taal. Evolutionisten geloven dat ergens in het menselijke voorgeslacht taal op natuurlijke wijze is ontstaan. Er zijn verschillende theorieën over, maar een nieuw onderzoek zet je weer met beide benen op de grond.

Een Amerikaans onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van verschillende universiteiten, bekeek wat er de afgelopen tientallen jaren gepubliceerd is over de evolutie van taal. De conclusies liegen er niet om. Veel onderzoeken richten zich op het ontdekken van een soort van taal in de dierenwereld. Maar in de afgelopen 40 jaar is er nog geen diersoort gevonden die een taal heeft die enigszins bij die van mensen in de buurt komt.

Ook uit fossielen en archeologie kun je geen conclusies trekken over wanneer en hoe taal evolueerde. Daarnaast zijn er nog geen ‘taalgenen’ gevonden, dus je hoeft ook niet naar de moleculaire biologie te kijken. Zelfs (computer)modellen bieden volgens de taalwetenschappers geen uitkomst. Ze wijzen erop dat er nog veel nieuwe bewijslast moet worden gevonden om taal vanuit een evolutionistisch perspectief te verklaren. In hun eigen woorden: „Totdat dit soort bewijzen worden aangedragen blijft het begrip van taalevolutie één van de grote mysteries van onze soort.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2015, Taalbarrière in de evolutie, Weet 31: 6.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!